Du är inte inloggad.

Artikel

Osunda vanor dagens epedemi

Antalet kalorier varje enskild människa får i sig varje dag har ständigt ökat i snitt i Sverige de senaste 30 åren. Det blir allt vanligare med fet hämtmat och andra onyttigheter under vardagarna och inte bara helgen. 

På nyheterna pratas det ofta om ökningen av sjukdomen annorexi, som är motsatsen till fettma. Där talar man om de ohälsosamma med annorexi och vilken hemsk sjukdom detta är. Men det är tabu att prata om den ständigt ökande övervikten hos både barn och vuxna. Där trampar man runt het gröt och försöker med att lägga in träningsinspiration och hälsosamma mattips. För att säga att den som är underviktig är sjuk är helt okej, men att säga att den som är överviktig är sjuk är inte alls lika okej utan då är man okänslig.

Båda dessa är sjukdomar som fattar grepp om både vuxna och barn. Vanligast är att problemen startar i hemmet vid ung ålder, man får felaktig information och en osund skapas av föräldrar och andra vuxna runt omkring en. Detta kan leda åt båda hållen och oftast är det ett osunt förhållande till mat som ligger till grund för beteendet. I dagens samhälle lever vi inte längre heller i en bubbla likt många år tillbaka, utan här matas vi via silversked dagligen med värdegrunder och skönhetsideal.

<h2>Tar till kraftiga medel för viktminskning</h2>

I slutändan slutar det många gånger med att människor börjar uppsöka skönhetskliniker för att kunna ta det ett steg längre om de har anorexi, de med övervikt letar efter en snabbare väg till kraftig viktnedgång med hjälp bland annat fettsugning, farliga dieter, piller och andra typer av preparat, allt för att uppnå sina nya mål.

<h2>Vad bör göras</h2>

Det behövs en mer transparent diskussion om dagens ohälsosamma levende. Vi människor är inte byggda för att sitta framför mobiler eller titta på när robotar gör jobbet åt oss. Vi är skapta för att röra oss och att använda våra kroppar, får vi inte ut detta via jobb eller dagliga sysslor så måste vi söka det på annat håll som till exempel via träning.

Sociala medier och det konstanta nyhetsflödet med alla sina annonser om viktnedgång eller kläder på ohälsosamt smala modeller florerar omkring dagligen i våra liv. Är det inte via tv så finns dom där i ditt sociala medieflöde, där det egentligen är meningen att du endast ska ha dina vänner och bekanta. De som oftast bryr sig om dig. Tyvärr ser det inte ut så idag och det går åt fel håll. Men det är inte för sent för att stoppa trenden.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vinterförbered din hud
Läkemedel mot akne
Hudvård online
Hostmedicin
Vad är Grönt te?