Du är inte inloggad.

Artikel

5 realistiska viktminskningstips

Vill du gå ner i vikt i 2017? Vi har plockat ut några av de mest användbara, realistiska åtgärderna för att bli av med extra kilon.

Viktminskning kan vara ett minfält och bara du vet när du är i rätt sinnesstämning och redo för att bli av med dina extra kilon. Alla är olika och det finns många sätt människor framgångsrikt har gått ner i vikt på. Om vi bortser från extrema metoder så finns det inget rätt eller fel sätt att gå tillväga, den mest effektiva dieten är en som du kan hålla och som leder till din önskade viktminskning

Om du har kämpat med att gå ner i vikt kan även en dietist, registrerad nutritionist eller viktminskninggrupp kan ge hjälp och extra stöd.

Här är fem realistiska och sunda viktminskningstips:

 1. Håll en matdagbok

Registrerade dietister kan hjälpa här eller så kan du använda ett program för att räkna ut ditt dagliga kaloriintag. Att hålla matdagtbok fungerar bara om du är helt ärlig mot dig själv! De flesta människor ändrar sina matvanor eller underskattar sitt födointag när de håller en matdagbok vilket motverkar syftet med den.

Om du verkligen vill se vad du äter skriver du ner ALLT du äter på en dag. Allt räknas, även när du småmumsar från barnens tallrikar, äter ett kex på jobbet eller provsmakar på maten medan du lagar den. Att se allt nedskrivet kan identifiera var de extra kalorierna kommer ifrån och hjälpa dig att göra nödvändiga ändringar i din kost.

 2. Gör små förändringar du kan hålla

Dieter ses ofta som något man gör på kort sikt med ett slutmål och de flesta bantare kan nämna namnen på otaliga böcker de har följt. De flesta människor återgår till gamla matvanor när de har förlorat vikt. Istället för att följa en strikt diet bör du istället göra små förändringar som du kan fortsätta med på lång sikt. 

Dessa förändringar kan vara:

  • Att välja magra mejeriprodukter till växtbaserade alternativ
  • Eliminera äta bröd och pasta från kosten
  • Bara äta söta livsmedel "en gång i veckan"
  • Att välja ”nyttiga snacks”
  • Fylla din tallrik med mer grönsaker.
  • Hålla dig till magert protein såsom skaldjur, tofu eller kalkon- och kycklingbröst
  • Kosttillskott som hjälper dig med viktminskning och viktkontroll


 3. Sätt upp realistiska mål

En del människor föredrar dieter som har en struktur och regler att följa. Om detta är något du föredrar bör du välja en som du kan hålla länge, kom ihåg att du ska kunna hålla vikten även när du avslutat din diet. Det finns massor av olika bantningstips som att äta lite kolhydrater, hålla en låg fetthalt eller helt enkelt minska dina portionsstorlekar. Summan av kardemumman är att du måste minska ditt totala kaloriintag och samtidigt röra på dig mer. Om gymmet inte är för dig kan även enkla förändringar i din dagliga rutin bidra till att bränna mer kalorier, du kan till exempel promenera till jobbet eller använda trapporna istället för hissen. Ju mer realistiska dina mål är chansen mindre att du ger upp.

 4. Laga mat från grunden

Prova matlagning från grunden, detta är nämligen det enklaste sättet att kontrollera vad du får i dig. Du behöver inte vara den en stjärnkock, håll det enkelt och försök laga lite extra mat till nästkommande dag för att spara tid.

 5. Öka ditt intag av protein och fiber

Öka ditt intag av protein och fiber för att hålla dig mätt längre och se till atti inkludera protein med varje måltid.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Nikotin är beroendeframkallande
Allt du behöver veta om CrossFit
Tips när du ska köpa madrass
3 tips för ökad förbränning
Nikotin – beroendeframkallande ämne