Du är inte inloggad.

Artikel

Retro vs. vintage

Nedanstående artikel är reklam för sajten retroprodukter.se. En sajt som i sin tur gör reklam för divserse retrobutiker på nätet.

 

Retro

Retroprodukter är nytillverkade prylar som är designade för att se ut och kännas som de gjorde längre tillbaka i tiden
. Retroprylar är ofta försedda med "fake patina" för att de ska få en äkta gammaldags look. Ordet "retro" handlar om att ta tillbaka stilen och känslan från tidigare årtionden. Retroprodukter erbjuds inom flera branscher. Retrokläder, retromöbler, retroinredning och roliga retroprylar är mycket populära idag. Saker och mode som får oss att tänka på gamla tider helt enkelt.

 

Vintage

Ordet "vintage" betyder också saker från förr, men ordet syftar på saker som faktiskt är från gamla tider. Så om något är vintage, är det gammalt på riktigt och användes för länge sedan. Vintagemöbler, vintagekläder och vintageinredning har ofta den där äkta patinan som många gärna vill ha.

 

Retro och vintage
 
Idag använder många orden retro och vintage som synonymer. Det är förståeligt, eftersom både retroprodukter och vintageprodukter är så populära. Då är det ju smart om en butik som säljer antingen retroprylar eller vintageprylar använder sig av båda orden. Det blir helt enkelt fler träffar när folk söker på dessa ord på nätet. Vilket i sin tur gör att butikerna får fler besökare och presumtiva kunder.
 
Språket är också i ständig förändring och det är möjligt att orden retro och vintage idag helt korrekt kan användas synonymt. Det gör de ju redan i dagligt tal. Det viktiga i är väl egentligen att du vet om det du köper är nytillverkat eller gammalt, så att du inte blir lurad. Nytillverkat är nytillverkat, gammalt är gammalt helt enkelt.
 
 
 
På internet finns det många butiker som säljer retroprodukter. Dessa erbjuder mängder av roliga saker som ser ut som de kommer från en svunnen tid. Du kan hitta allt från kläder och smycken till möbler och dekorationer i retrostil. Det är som att gå tillbaka i tiden och hitta coola saker att använda eller samla på. Eller att ge i present eller julklapp till någon när och kär. Populära retroprylar är till exempel plåtskyltar och plåtburkar med roliga retromotiv, flamingoprylar, kylskåpsmagneter försedda med coola retrotexter och retrobilder, köksapparater i retrodesign, American Diner-möbler och diner-tillbehör....med mera, med mera!
 
Om du gillar gamla stilar och saker från förr, kan du hitta ett stort utbud av roliga grejer i dessa online retrobutiker.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

När ska du ge din examenspresent?
Gubbkepsar: En tidlös modeaccessoar
Julstjärna, lat. Euphorbia pulcherrima
Retromode
Mobiltillbehör för att öka telefonens livslängd