Du är inte inloggad.

Artikel

Kaffets historia

Följande är ett reklaminslag för presentnavet.se

 

Kaffe är för många av oss ett viktigt inslag i vardagen. Vare sig man tar en slät kopp på morgonen eller en espresso på eftermiddagen är den varma drycken en del av våra liv, men få vet hur kaffetrenden uppstått. 

 

Kaffeplantan kommer ursprungligen från Etiopien. Det är också här man tror att kaffebönornas uppiggande egenskaper först upptäcktes. Det sägs att en getherde på 800-talet upptäckte hur upprymda getterna blev efter att har ätit bönorna. 

 

De första tecknen på kaffedrickande liknande det som vi idag deltar i finner vi först på 1400-talet på den arabiska halvön. Man började att rosta och brygga kaffebönor ungefär som vi gör idag. På halvön användes kaffe bland annat inom sufismen för att medlemmarna skulle hålla sig vakna under religiösa ritualer. Under 1500-talet spred sig kaffedrycken över hela mellanöstern, men nådde i sin ursprungliga form inte utanför området förrän 1670 då den först smugglades till Indien. Redan i början av 1600-talet hade kaffet kommit till Europa, framför allt Italien, men då bara i kokt eller steriliserad form. Denna dryck fick stor popularitet efter att Påven godkänt kaffe som en ”kristen dryck”. 

 

Den första stora importen av kaffe gjordes först av holländarna på 1700-talet. Det var även holländarna som spred kaffeodlandet till Indonesien och ön Java som idag är berömd för sitt kaffe. Under följande århundraden spreds kaffe till hela världen och nya variationer på drycken uppstod. I.o.m internets utvecklande kan nyrostat kaffe nu skickas direkt hem till din dörr. En perfekt gåva till dig själv eller någon du tycker om. 

 

För fler presenttips inom alla tänkbara områden kan du besöka presentnavet.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Lakrits
Använd dig av blomsterspråket när du skickar blombud
Denna 3D-Printed Line of klänningar Gör för bedövning Futuristisk Couture
Tips på presenter till flickvännen
Bästa jackan till vintern