Du är inte inloggad.

Artikel

En mjukare färd

Stötdämparen uppfanns i slutet av 1800-talet och de första hydrauliska stötdämparna kom under 1900-talets början. Det var dock först 1982 som det aktiva fjädringssystemet patenterades. Nissan lanserade sedan 1985 elektroniskt justerbar stötdämpare, som anpassade sig efter hastighet, körsätt och vägförhållanden. En stötdämpare är en del av bilens fjädringssystem och har till uppgift är att pressa bilens hjul mot vägen oavsett om det är kurvigt eller guppigt. Stötdämpare dämpar svängningsrörelser, snarare än stötar. Den skall också häva de krafter som vill få bilen att släppa väggreppet. Stötdämparen har också som funktion att dämpa små vibrationer och har en avgörande inverkan på komforten och köregenskaperna.

Stötdämpare fungerar som så att en kolvstång löper i en cylinder som är fylld med olja. I ena ändan av kolvstången sitter en perforerad kolv som oljan kan löpa igenom. Hålen är begränsade i storlek och gör det trögt för oljan att passera, detta ger en omvandling från rörelseenergi till värme. Dessutom är cylindern fylld med gas med övertryck för att hindra att oljan fylls med luft i cylindern.

 

Att byta stötdämpare kan vara komplicerat och bör utföras av en kvalificerad verkstad. Stötdämparen bör hålla cirka 5 år och kostar under tusenlappen. Stötdämpare skall alltid vid samma tillfälle bytas parvis per axel, dvs. både höger och vänster fram eller både höger och vänster bak. På så sätt förblir bilens köregenskaper de samma.

Det finns olika hårdhet av dämpare allt från en ren komfort dämpare till en mer sportig dämpare, där komfort ger sämre köregenskaper men en mjukare körning, medan en sportdämpare ger en hårdare mer stötig respons, men köregenskaperna blir bättre då bilen inte svajar utan blir i stort sett ett med vägen.

Du bör välja dämpare efter din körstil och vilken bil du har. En sportbil bör ha en sportigare dämpare än en familjebil. Men det finns nog en hel del personer som vill ha lite mjukare fjädring även i en sportbil, för det blir som sagt väldigt stötigt och hårt med extrema sportdämpare. Men som sagt för att uppnå den bästa prestandan för bilen, så bör du utrusta bilen med sportdämpare.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Svenska Kronan
Turist i Paris
Två slott i Skåne att gifta sig på
3 bästa sakerna att göra i Thailand
MONTERING - STANDBY TÄLT