Du är inte inloggad.

Artikel

Förbättra chanserna att få ett båtlån

Om du vill köpa en båt har du säkert börjat fundera på hur du ska lösa den ekonomiska delen. Det kostar ju som bekant en hel del att köpa båt. Beloppet varierar förstås beroende på typ av båt. Oavsett vilket handlar det dock ofta om en betydande summa. Många väljer därför att ta ett lån för att finansiera köpet. Det pratas om båtlån, och visst går det att låna hos båtfirman många gånger. Andra gånger kanske man istället tar ett vanligt privatlån. Även detta blir ju dock en typ av båtlån, eftersom det är en båt som ska köpas för pengarna. Frågan är dock vad du kan göra för att öka dina chanser att bli beviljad ett lån. Det vore ju tråkigt om planerna gick i stöpet på grund av att ett lån inte beviljas. 
 
Några steg som ökar chansen
Det finns sätt att öka chansen att bli beviljad ett båtlån, både på kort och lång sikt. Det första som behöver göras är att se över eventuella skulder och betalningsanmärkningar. Om det finns kronofogdeskulder behöver de betalas innan det kan bli aktuellt med ett lån. Detta gäller för övrigt inte bara lån till båt utan alla lån. Vidare är det betydligt enklare att få lån utan betalningsanmärkningar. Det finns för all del långivare som accepterar enstaka anmärkningar men om man kan vänta ut dem är det bättre. Man har då chans att få lägre ränta. Om det är flera år kvar kanske man dock inte vill vänta. Då får man istället leta rätt på en långivare som godtar anmärkningar. 
 
Nästa steg att se över är inkomsterna. Att ha en fast anställning är ett klart plus. Vissa långivare accepterar andra anställningsformer men detta är värt att undersöka innan. Har man möjlighet att få en fast anställning någonstans är det klart fördelaktigt. Vidare är en högre lön naturligtvis att föredra. Finns det möjlighet att höja den med hjälp av extra arbetspass eller extrajobb är det en fördel. Läs mer om båtlån hos: https://www.locon.se/batlan/
 
Att ha en medsökande är också bra. Detta förutsätter dock att den medsökande har en stabil ekonomi. Då är chansen stor att lånet beviljas och att båten snart kan bli er. Chansen att få en bättre ränta ökar också om ni är två som delar på risken. Det innebär ju också en större säkerhet för långivaren. 
 
Om lån nekas
Om du trots allt nekas ett båtlån kan du alltid se dig om efter alternativa långivare. Det finns vissa långivare som specialiserat sig på lån till de personer som vanligtvis nekas lån. Dessa långivare kan du med fördel titta närmare på. Visserligen får du räkna med högre ränta hos dessa, men det kanske inte behöver vara ett hinder. Om du vet med dig att du har gott ekonomiskt utrymme så kan det vara i sin ordning med en högre ränta. Huvudsaken är att du räknat på siffrorna innan, så att du vet att det inte innebär problem.
 
En sista sak att tänka på är att du kan öka dina chanser att få ett lån om du har järnkoll på ekonomin. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

NIX-registret
Minusräntan & lånekostnader
Att försäkra sitt fordon
Vad är factoring?
Så får du ett billån med låg ränta