Du är inte inloggad.

Artikel

Funderar du på att börja med ekologiska produkter?

 

Har du börjat tänka på vad du handlar, eller framförallt, vad produkterna du handlar innehåller?, I så fall är du på väg i rätt riktning. Tyvärr innehåller många produkter idag, både inom livsmedel och hudvård, en massa onödiga ämnen och tillsatser. Många livsmedel är besprutade med starka kemikalier och det är för mig en gåta att allt får säljas. Det kanske inte alltid är så skadligt för oss som konsument, men väldigt farligt för de människor som jobbar där produkterna tas fram. 

Jag har försökt ta fram en liten lista på de främsta produkterna att byta ut till ekologiska, så får du en bra start i ditt nya medvetna tänkande kring ekologiska produkter. 

Kaffe

Kaffe är besprutat med ett av världens farligste bekämpningsmedel, ett bekämpningsmedel som länge varit förbjudet i Sverige och EU. Detta bekämpningsmedel dödar inte bara natur och ogräs, utan även djur och människor. Så byter du till ekologiskt kaffe gör du en stor sak för en liten peng.

Bananer och vindruvor

Dessa två frukter är väldigt kraftigt besprutade de med. Bekämpningsmedlet som används skadar både arbetarna och deras barn, det ger dem nervskador. Eftersom vindruvor har så tunnt skal är det lätt att de kan innehålla rester av desa medel. Så försök att hitta dessa livsmedel som ekologiska, finns inte det skulle jag råda att välja någon annan frukt.

Mejeriprodukter

Att välja ekologiska mejeriprodukter skiljer inte många kronor från "vanliga" mejeriprodukter, men det gör stor skillnad. De flesta kor som används till mjölkning, ges ständigt antibiotika för att inte riskera ljuverinflammationer. Detta innebär att detta även följer med i mjölken vi köper i butiken. Köper du ekologiskt  bidrar du även till friskare vatten och minskade gifter.

Kött

Köttindustrin är idag väldigt stor och djurhållningen på många ställen är mycket bristfällig. Här kan du verkligen göra skillnad för djuren av att välja ekologiskt. Har du svårt att få tag i det kan du köpa lokalproducerat eller kött från Svenska djur som betat fritt, det är ett bra alternativ. Om vi ser till växthusgaserna ska vi nog dra ner våran köttkonsumtion om vi kan, gärna införa en grön dag i veckan.

Potatis

Potatis är den som blir mest besprutad i Sverige.  Den värsta av potatissorterna är King-Edvard, så undvik gärna den. Försök köpa ekologiskt eller loklproducerade potatisar från odlare du känner till.

Är du intresserad att veta mer om ekologiska produkter och hitta bra produkter kan du kolla här. Lycka till!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Testa din hörsel och öka din livskvalitet med nya hörapparater
Jiaogulan – örten som förlänger livslängden
Att Göra Sin Egen Tandblekning Hemma är Enkelt och Säkert
Kiropraktor Uppsala
Tatuering – viktigt att tänka på