Du är inte inloggad.

Artikel

Trä är ett material som vi svenskar trivs med

Egentligen är det ju inte så praktiskt men vi svenskar vill ändå ha trä i våra hem. Kanske inte så konstigt med tanke på att vårt land tar sjätte plats som träproducent i världen. Vi älskar väggar, golv och tak av trä. Och vi stoppar in möbler av samma material.

Vad är det med trä som är så bra?

Vi gillar trä för att materialet är vackert och doftar gott. Dessutom tycker vi att det är vacker med lister och möbler av trä. Det här är något som sitter så djupt i oss att det antagligen aldrig kommer att förändras.

Folk som renoverar hem och upptäcker ett gammalt trägolv under parketten polerar hellre upp detta golv än att lägga på klinkers. Vi har en särskild vördnad för lite äldre trä och tycker till exempel att gamla träkåkar är så pass viktiga att de ska kultur-stämplas.

Trä känns mjukt och bra

I och med att trämaterial inte är särskilt hårt så får vi också en mjuk känsla av det. Det här är viktigt för många. Vi gillar en stol som är av trä för att den känns mjuk mot kroppen. Detta även då vi inte lägger en kudde på sitsen. Jämför detta med hårdheten i metallstolar. Det blir inte alls samma sak.

Lätt att underhålla och renovera

Vi gillar också att det går att slipa ner och måla om trä. När en möbel är gjord av trä går det för det mesta bra att slipa ner och lacka om eller måla. Det ger en massa fina möjligheter till förnyelse utan att det blir dyrt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bygg om i Malmö
Klassiska skrivbordslampor med elegans
Det mest sublima studentrummet - Uppsala
Traryd Fönster
Jourstäd Örnsköldsvik