Du är inte inloggad.

Artikel

Halloween

Före 1990-talets andra hälft var Halloween någonting som många av oss visserligen hade hört talas om, men som vi inte riktigt tog till oss. Det där var något som firades "over there", i USA, och ingenting som vi befattade oss med. Typisk amerikanskt, tänkte säkert många... Men hur ser det då ut idag? Ja, vi kan utan tvekan konstatera att Halloween är en högtid som kommit för att stanna för alltid även i Sverige!! Barnen klär ut sig i skräckinjagande dräkter, vi gröper ur pumpor och gör fantasifulla pumpalyktor, vi bakar pumpapaj, vuxna och barn arrangerar maskerader, vi dekorerar hemmet med plastspindlar, spindelnät, Halloweenspöken, oranga ljus m m... Ja, Halloween är faktiskt en ganska trevlig högtid som livar upp den annars lite tråkiga och mörka hösten och bryter av den långa perioden mellan sommarsemester och jul.
 
Vad är då Halloween och varför firar vi den?
 
Vi kan börja med själva ordet Halloween; det är en förkortning av engelskans All-Hallows-Even, ungefär "Alla Helgons Afton". Halloween-firande startade på Irland och delvis även i Skottland. Många anser att Halloween uppstod när kelterna fick kontakt med vikingarna. De sistnämnda tog med sig traditioner som t ex höstblot när de kom till Storbritannien och Irland för flera hundra år sedan. Kelterna anammade förmodligen företeelsen med sedvänjor och började t ex fira olika årshögtider. När hösten närmade sig ville man säga adjö till sommaren. Detta gjorde man genom att fira "Samhain" som ungefär betyder att "sommaren är slut" och "nu är vintern här". 
 
Sommarens sista dag var den 31 oktober. Många trodde att just natten mellan den 31 oktober och 1 november var det en hel del onda väsen i farten. En del klädde ut sig i djurhudar för att skrämma iväg alla onda varelser därute. Så småningom började man att göra lyktor av kålrötter som lyste upp i mörkret den här hemska natten. Detta firande var förmodligen ursprungskällan till Halloween, som råkar infalla under samma period som det kristna allhelgonafirandet. I vissa keltiska språk är är samhain detsamma som månaden november, men det är också namnet på den keltiska dödsguden, Samhain. 
 
I slutet av 1800-talet var det många europeer som emigrerade till Amerika med drömmar om ett bättre liv. De irländska emigranterna spred traditionen med Samhain och Halloween vidare och högtiden fick startkt fotfäste i USA, där den genom åren har utvecklats till en stor festhögtid och ger möjlighet för företag att sälja alla möjliga produkter med Halloweentema.Halloween gjorde sitt intåg i Sverige under 1990-talets andra hälft. Idag är Halloween en högtid som firas flitigt i vårt land och tursamt nog infaller den i samband med höstlovet. Det är kul för alla ungar som gillar Halloween! MEN, respekt måste visas mot t ex äldre, som kan bli jätterädda för de hemska Halloween-spökena. 
 
Planerar du ett Halloweenkalas? Då vill du förmodligen duka med muggar, tallrikar, servetter m m med Halloweentema. Titta gärna in här för lite tips. Halloweendräkter säljs i de flesta leksaksaffärer. 
 
 
Källor: Wikipedia, SO-rummet
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Julklappstips på nätet
Välj rätt färg på täckbyxorna utifrån behov
Saker att tanka pa nar man koper skor pa natet
Osttillverkning
Är det svårt att använda en manuell kaffekvarn?