Du är inte inloggad.

Artikel

Hur fungerar en e-cigarett och varför är e-cigg bra för att sluta röka

Elektroniska cigaretter har visat sig vara ett otroligt bra sätt för en nikotinanvändare att använda vid rökanvändning. Gång på gång träder el-cigg upp i test som det bästa sättet att sluta röka.
Trots att tester påvisat att det inte är ofarligt att vejpa på en elcigg är ett betydligt hälsosammare alternativ till rökning. Oberoende forskning har visatt att e-cigg är minst 97% mindre dålig än traditionella cigaretter. 

För rökare har alternativ till den farliga tobaksröken aldrig varit bättre. Marknaden för e-cigg är på kraftig framgång och trenden är tydlig: Fler och fler rökare överger tobak för den mindre farliga e-cigaretten. Produkterna på e-cigarett marknaden har utvecklats otroligt snabbt och det finns idag otroligt bra e-cigg att välja mellan. Även oljan kallad e-juice finns med en uppsjö av olika smaker som till exempel traditionell tobak och e-juice med hallonsmak.

Den typiska användaren av e-cigaretter är en tidigare rökare som har använt cigaretter i mer än 5 år. Antirökorganisationer som Non Smoking Generation framhäver helt felaktigt att användning av el-cigaretter är något som ungdomar tagit upp och att marknadsföring speciellt riktar sig till unga. Detta står i helt motsats till verkligheten då den typiska användaren av e-cigg är över 40 år och rökt cigg i genomsnitt i 18 år.

Lagligt med e-cigg?
Sverige har en stark kultur av förbud och försök har gjorts att försöka samklassa e-cigaretter med nikotinläkemedel men har i domstol avfärdats. På EU nivå har e-cigg beslutats att vara en enskilld produkt som medlemsländerna kan anta som antingen en tobaksprodukt eller som ett läkemedel och att det är upp till varje land att besluta om detta inom ramen för direktivet. Flera länder har dock gått emot detta med risk för att det så kallade tobaksdirektivet på just e-cigg blir upprivet och omförhandlat. 
I sommar kommer en lagremiss att röstas igenom som medför att e-cigaretter kommer att föses med en rad rimliga regler som bland annat syftar till att begränsa marknadsföring och införa 18-års gräns.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Maria Åkerberg Baby Kit
Tandläkarskräck?
Att bleka tänderna
Köpa 5-HTP online inrikes i Sverige
Livsmedel för ökad fettförbränning