Du är inte inloggad.

Artikel

Information till den som är ny i Sverige

Att komma till ett nytt land kan vara en av de mest spännande upplevelser som finns. Det kan också vara förenat med en hel del oro och osäkerhet, och det kan vara svårt att komma in i samhället och förstå hur allting fungerar. I Sverige är det för många människor extra svårt att känna sig som en del av samhället eftersom väldigt få människor har några förkunskaper i det svenska språket när de kommer hit. För att kunna arbeta och förstå andra människor måste man ha åtminstone vissa kunskaper i svenska, och det enklaste sättet att lära sig ett nytt språk på är att studera det på ett strukturerat sätt på till exempel Svenska för invandrare, SFI.

 

Lär känna andra i samma situation

Det finns en del saker man kan tänka på om man är ny i Sverige som kan vara kul och givande, till exempel att lära känna andra människor som befinner sig i samma situation som en själv. På SFI träffar man folk från världens alla hörn, som samtliga har det gemensamt att de nyligen anlänt till Sverige och försöker lära sig språket. SFI:s filosofi är att man pratar svenska i så stor utsträckning som möjligt på lektionerna, men eftersom engelska är ett språk de flesta har vissa kunskaper i, kan man i de fall man inte förstår ofta fråga någon på det språket. Att plugga på SFI är helt gratis, och det finns till och med bonus att hämta ut om man blir klar med sina studier snabbt.

 

Att folkbokföra sig

Är man ny i Sverige bör man så snart som möjligt registrera sig hos Skatteverket och få ett id-kort och personnummer. Är man folkbokförd kan man bara gå in på närmaste SFI-centrum och fråga hur man går tillväga för att registrera sig till utbildningen. Ofta kan man börja inom bara någon vecka.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Gymnasiet – det är aldrig försent
Dra nytta av de fördelar distansundervisning erbjuder
Få bra tips inför det kommande högskoleprovet – här är tipsen
Att få hjälp med rekrytering
Tarottolkning online – spå dig på nätet