Du är inte inloggad.

Artikel

Välj rätt styrkeprogram

Oavsett om du är ren nybörjare till styrketräning eller om du har tränat ett tag så kan det vara svårt att veta hur du ska göra för att gå vidare i din träning och fortsätta utvecklas.

Som nybörjare får du ofta goda råd från människor i din närhet eller så kanske du letar efter tips på internet och då kan det vara svårt att sålla bland informationen och få fram vad som är viktigt eller bara rena träningsmyter.

Som träningsvan vet du kanske om att ett visst träningsupplägg inte varar för all framtid ifall du vill fortsätta utvecklas. När framstegen i träningen uteblir och platåerna börjar komma kan det vara dags att se sig om efter ett nytt styrkeprogram.

På internet finns det massor med informationssidor som berättar om olika typer av träningsupplägg som kan vara bra. Det finns en hel del personliga tränare med onlineverksamhet som gärna vill sälja sina tjänster. Det går säkert att hitta många duktiga tränare eller andra informationskällor men det kan även vara en chansning.

Eftersom det finns en mängd färdiga styrkeprogram som funnits i många år och som bevisligen har givit resultat för de som följt programmen borde dessa också ses som ett alternativ för den som vill börja styrketräna - eller byta träningsupplägg. Om dessa program, som oftast utformats av erfarna styrkesportare eller deras tränare, inte hade gett resultat hade programmen troligen inte fortsatt vara så populära.

Bland de populäraste och mest omtalade nybörjarprogrammen finns till exempel Starting Strength, StrongLifts och Greyskull LP. Dessa program kräver ingen tidigare erfarenhet från styrketräning och de ämnar bygga upp grundstyrka i hela kroppen.

För den som har viss träningsvana och anser sig ha passerat det första nybörjarstadiet finns det en uppsjö styrkeprogram att välja bland. Till exempel Madcow 5x5, Jim Wendlers 5/3/1 och Texas Method är alla avsedda för de som tränat ett tag och inte når den linjära progressionen från träningspass till träningspass längre, det vill säga de som inte klarar av att öka vikterna från ett träningspass till nästa.

Vidare finns det cykliska program som rönt framgång bland olika atleter framförallt i USA såsom The Cube Method och The Juggernaut Method som har ett lite mer avancerat upplägg som kräver en del erfarenhet.

Oavsett vilket styrkeprogram du väljer för stunden så varar ett visst program i regel bara en kort period av hela din träningstid. När du slutar utvecklas är det dags att hitta något nytt träningsupplägg igen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Träningsprogram - Att tänka på när du skapar ett träningsprogram
MusclePharm - Nya trenden av träningskläder?
Olympiatravet – Sista chansen på Solvalla på Lördag
Bad Boy - Marknadens tillvekare av MMA-Utrustning.
Anslut till äventyret med Uddevalla CK: En cykelfest för alla entusiaster