Du är inte inloggad.

Artikel

Nike Mercurial - historien om fotbollens superskor

Nike Mercurial är en av tidernas mest klassiska och ikoniska fotbollsskor. Det hela startade år 1998 då en viss Ronaldo tog ett språng mot eliten av fotbollsspelare. Nike kände att Ronaldo var rätt spelare att satsa på och använde R9 som frontfigur för den banbrytande skon Nike Mercurial.

Skon tillverkades i ett syntetiskt läderliknande material och hade färger som aldrig tidigare skådats på fotbollsskor. Det dröjde inte länge innan Mercurial började utvecklas ytterligare och vid nästa VM-slutspel, 2002 i Japan & Korea, hade Mercurial-familjen fått tillökning av ytterligare en revolutionerande sko. Det var första gången vi såg Nike Mercurial Vapor och det var något utöver det vanliga. Med sin låga vikt, tunna ovandel och unika sula slogs en hel fotbollsvärld med häpnad. Hur kunde skon vara så lätt? Hur kunde den vara så tunn? Många säger att detta är startskottet i racet om lättviktsskor bland de stora varumärkena.

Det dröjde inte många år innan Mercurial Vapor II släpptes med en del finjusteringar från föregångaren. Den stora förändringen kom först med Mercurial Vapor III som hade mer fokus på komfort, något som de tidigare generationerna fått kritik för. Det var den tredje generationen och nu 2014 har vi kommit sju generationer längre fram i tiden.

Tidigare i år presenterades Nike Mercurial Vapor X och även Nike Mercurial Superfly IV. Den sistnämnda har vuxit till att bli en enorm milstolpe för Nike och det till stor del tack vare sitt unika utseende. För vem hade år 2002 kunnat tänka sig att en fotbollssko, tolv år senare, skulle ha en hög ankelstrumpa?

Nike Mercurial Superfly är utvecklad i det innovativa Flyknit-materialet som tillåter oändliga möjligheter vad gäller design och utförande. Den stickade ovandelen är täckt i ett tunt lager av NikeSkin för att öka hållbarheten. I NikeSkin har amerikanarna även inarbetat sin ACC-teknologi som ser till att skon har samma förutsättningar oavsett väderförhållande.

Det är alltså 16 år sedan de revolutionerande Nike Mercurial lanserades och det blir spännande att se kommande innovationer bland Nike fotbollsskor de nästa 16 åren.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

3 tips innan du tar fram cykeln inför våren
Hur många besök behövs hos en massör?
Kom igång med en motionscykel
Sportdryck
Träningsprogram - Att tänka på när du skapar ett träningsprogram