Du är inte inloggad.

Artikel

Julkort är en given del av julen

Nytt år innebär nya möjligheter, därför är det viktigt att lämna julen bakom sig och fokusera på det nya året. Sverige har ett flertal riktigt djupgående jultraditioner som har blivit en naturlig och given del av hur vi firar jul. Att kunna träffa sin familj och släkt är viktigt även om det endast kanske sker en gång om året. Julen förknippas oftast med julgran, julklappar och julkort. När det kommer till julkort så är det delvis dolt i dunkel när och hur det hela började. Vad man vet är att julkort började dyka upp i England, USA och Tyskland under mitten av 1800-talet. Men det dröjde inte länge innan det blev tradition även i vårt avlånga land.
 
Visste du att föregående år har vi i Sverige skickat 20 miljoner julkort? Tydligen är det en minskning i jämförelse till föregående år då nästan 30 miljoner julkort skickades via traditionell post. Även om det låter mycket så snittade svenskarna faktiskt hela 60 miljoner julkort per år under 1990-talet. Det bor knappt 10 miljoner invånare i Sverige men ändå skickar vi miljontals julhälsningar med posten, imponerande!
 
På senare tid har julkorten fått konkurrens av digitala alternativ så som julhälsningar via SMS, MMS, e-post eller Facebook. Även om många skickar sina julhälsningar via mobilen så finns det faktiskt betydligt fler som föredra att få det hem i brevlådan. Därför har det intressant nog gjort att det fysiska kortet nu för tiden ger avsevärt mycket större intryck.

Göra egna julkort

Ett riktigt populärt och förhållandevis nytt alternativ är att skicka julkort med sina egna foton. Inte bara visar det att man spenderat lite mer tid på kortet, utan det gör även kortet till en helt unik och personlig hälsning. Det är smidigt och enkelt att bara ladda upp valfri bild och sedan låta den förvandlas till ett riktigt kvalitativt hälsningskort. Det är faktiskt många som framkalla sina personliga julkort med foto på internet.
 
Genom att kombinera valfri bild, med eller utan text, kan man förmedla precis det man själv känner för. Egna julkort ger en unik möjlighet att låta vänner, nära, kära eller vem man nu vill ta del av ens egna unika jul. För julen är verkligen den högtid då det lämpar sig att dela med sig. Det finns såklart många bra tjänster på nätet man kan skicka iväg sin framkallning hos. Fördelen med att beställa online är att du kan jämföra priser och ta del av andras erfarenheter innan du bestämmer dig för vem som förtjänar din beställning. Spara pengar är en annan faktor som ingen tackar nej till. Snittkostnaden blir allt ifrån fem till tio kronor per kort och skickar du till 20 personer då är det knappt 200 kr vi prata om. Köper du däremot färdig designade kort så kanske du spara 50% på priset dvs. ingen större skillnad.
 
Familjen och släkten träffas allt för sällan, vi är upptagna med allt annat än att umgås med våra när och kära. Vissa träffas knappt en gång om året och att skicka ett ”vanligt” julkort känns inte lika modernt längre. Däremot kan ett foto på familjen eller barnen vara pricken över i:et för den som får ett kort inför julen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Rätt kvalitet och verktyg
Ludvig & Co
Dina rättigheter i vardagen
Här hittar du gratis biluppgifter online
Tips på lagliga överfallshjälpmedel