Du är inte inloggad.

Artikel

Limfog och massivt - vad och när?

Det finns en hel skog av material och tillverkningssätt och det är många gånger svårt att veta vad man ska välja och varför. Nedan sätts fokus på vad limfog och massivträ är och när det används. 

Limfog är en tillverkning av träskivor som under längre tid har pressas samman under högt tryck. Dessa skivor tillverkas av mindre stavar med en bredd på 40-70 mm, som sedan limmas ihop för att skapa en större träskiva. När du har limmat ihop trästavar så kallas det automatiskt för limfog. Om man använder sig utav träplank bredare än 70mm utan att använda limfog så finns risken för att skivan kan kröka sig och spricka. Limfogade skivor går även under namnet massivträ och används oftast till möbler och snickerier inomhus, som exempelvis trappsteg, köksluckor och bänkskivor.

Om du vill kan du använda dig av vitlim och pressa dina egna träskivor, men det är en lång och tidskrävande process som lätt kan gå fel då det är ett flertal faktorer som spelar in vilket typ av lim du bör använda. Innan du limmar bör du ställa dig frågan vad materialet ska användas till, om det ska vara inomhus eller utomhus och om det kommer komma i kontakt med vatten. Även luftfuktighet och gradantal är avgörande för hur träet kommer att bete sig och vilket lim som är det bästa valet i just din situation. 

Så har du en större produktion där du vill fokusera på själva tillverkningen, varför krångla till det? Köp färdigtillverkade träskivor som är specialtillverkade för precis det ändamål du är ute efter. 

Köp limfog här!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Den kick off Malmö erbjuder till företagen blir fantastisk
Rätt glasögon för dig
Beställ kvalitativa skyltar i Stockholm och ge ditt företag en ny väg till bättre marknadsföring
Spådom och tarot online
När du vill växla upp kompetensen på sjön, ta en kustskepparintyg kurs