Du är inte inloggad.

Artikel

Råd vid köp av solglasögon

Att välja rätt solglasögon
Att välja rätt glasögon handlar om mer än att prova en mängd olika varianter framför en spegel. Här får du veta vad du ska tänka på vid valet av solglasögon.
Skydda sina ögon!
Överdriven exponering för UV-strålning kan orsaka en mängd problem för dina ögon, såsom katarakter, brännskador och cancer. Köp därför inte solglasögon som är märkta “kosmetiska” eller som inte har någon information om UV-skydd.
Hos oss du kan köpa solglasögon med styrka. Välj nyaste fotokromatiska glas som ger bättre seende, trivsel och skydd för ögonen mot solen, även bakom bilens vindruta. Free form (Wide) progressiva glas, bifokala glas eller enkelslipade glas.
Bestämma stil. 
Solglasögon finns i alla former och storlekar! Några populära varianter är:
Spegelglasögon, som har fått sitt namn av att de har en speglad beläggning på ytan. Spegelglasögon förekommer ofta i aviatorform eller wraparound-form och används mycket av polis.
Aviator – Denna typ av glasögon kännetecknas av droppformade linser och tunna bågar i metall. Glasögonen används ofta av piloter, militär personal och brottsbekämpande myndigheter. De passar alla ansiktsformer, men ser särskilt bra ut på personer med oval ansiktsform. 
 
Wayfarer – Denna typ av glasögon var populär på 50- och 60-talet. Den bars av Audrey Hepburn i filmen ’Breakfast at Tiffany’s’ från 1961.
         
Teashades – Denna variant gjordes populär av John Lennon och Ozzy Osbourne. Glasögonen är dock mindre effektiva på att hålla ljuset borta från dina ögon.
                                                                   
Wraparounds – Varianten associeras ofta med friidrott och extremsport.
 
Överdimensionerad – Denna typ av glasögon associeras ofta med modeller och filmstjärnor.
 
Se till att solglasögonen är bekväma att ha på sig. Prova dem och försäkra dig om att de inte klämmer åt huvudet. Vikten ska vara jämnt fördelad mellan öronen och näsan, och dina ögonfransar bör inte nudda bågen eller linserna.
 
Att välja linsfärg.
Färgen på linserna påverkar inte bara utseendet, utan även hur bra du märker kontrast och ser skillnader i färger. Vissa färger förstärker kontrasten, vilket ibland kan vara användbart. Dock sker detta ofta på bekostnad av färgdistinktionen, vilket i andra sammanhang kan skapa problem (t.ex. när du kör bil och behöver se skillnaderna på trafikljusen). Vissa solglasögon kommer med bytbara linser så att du kan byta färg på dem allt utefter hur det passar dig. 
Gråa linser reducerar ljusintensiteten utan att påverka kontrasten eller förvränga färgerna.
Bruna linser ökar delvis kontrasten genom att blockera blått ljus. De lämpar sig bäst i snösporter, samt i jakt i starkt ljus, mot öppna ytor.
Gulaktiga (Amber/yellow) linser ökar kontrasten avsevärt eftersom att de blockerar nästan allt blått ljus. Därför är gulaktiga linser populära hos jägare - som behöver kontrasten när de tittar på mål mot himlen, samt i snösporter. Linserna är dock mindre bra för alla aktiviteter som kräver färgigenkänning (som t.ex. att köra bil).
Röda/orangea linser är bra för snösporter, men endast på mulna dagar. Röda/orangea linser lämpar sig bra i jakt på lerduvor mot öppna bakgrunder.
Lila (purple) linser är bra för jägare som behöver se lerduvor mot gröna bakgrunder. Lila linser tonar också ner himlen och gräset mot en golfboll.
Blåa och gröna linser ökar kontrasten mot en gul tennisboll.
http://www.renoptik.se/rad-till-solglasogon/
http://www.renoptik.se/
http://www.renoptik.se/solglasogon/


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Få ett vitt skinande leende på din lunchrast!
Allt om elektroniska cigaretter
Vågar du testa kemisk peeling hemma?
Personlig assistans på ett nytt sätt!
Så får du hjälp med dina magproblem