Du är inte inloggad.

Artikel

Solrosor – de gör dig glad!

 

Solrosen är en populär sommarblomma. Inte konstigt, den är ju så ståtlig och visst blir man glad av den solgula blomman!

 

Det vetenskapliga namnet på Solros är Helianthus annuus. Det kommer från grekiskans Helios=Solen, Anthós=Blomma och Annuus=Ettårig. Det lär finnas upp emot 70 olika arter av solrosor.

 

Själva har vi sett stora solrosfält i Frankrike, men sådana finns naturligtvis i många andra länder också. En riktig naturupplevelse, speciellt om du ser fälten från cykelsadeln! Solrosfälten är att likna vid våra egna gula rapsfält som är så fina på försommaren. Den intensiva gula färgen lyser verkligen upp tillvaron och får en på gott humör!

 

Solrosen tillhör familjen korgblommiga växter. Egentligen är det som vi kallar för solrosblomma en blomkorg som besår av flera små blommor (strålblommor och diskblommor). En blomkorg kan bestå av upp till 2.000 små blommor.

 

Solrosen används både som inne- och uteblomma och kan bli ända upp till fem meter hög. Rekordet ligger på över 9 meter! Vi får väl anta att rekordsolrosen fanns utomhus…

 

Solrosfrön används bl a som fågelmat och vid framställning av solrosolja. Solrosfrön är också populära för oss människor, som superfood.

 

Solrosorna styrs av solen. På franska heter blomman ”Tournesol”, vilket kan översättas ungefär till ”Vänder sig efter solen”. Fenomenet kallas för Heliotropism.

 

I Japan planterades miljontals solrosor ut efter den katastrofala händelsen med tsunamin som förstörde kärnreaktorerna i Fukushimas kraftverk. Varför? För att solrosor absorberar gift!

 

Solrosen passar utmärk som snittblomma. Blomsterförmedlarna arrangerar jättefina sommarbuketter med solrosor som bas. Vill du skicka en solrosbukett med bud till en vän kan du kika in här för några tips!

 

Källor: Wikipedia, Expressen

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tips på hundvänliga restauranger
Populära kattraser
Ormar
Använda Getingfälla - Tänk på...
Säker hund i bilen