Du är inte inloggad.

Artikel

Spela in ljud på datorn

Är du medveten om vilken suverän inspelningsmaskin datorn är? I dag när kassettbandspelaren känns passé och de flesta inte har tillgång till någon portabel digital inspelningsmaskin som finns numera är datorn, som man finner i de flesta hem, ett utmärkt val vare sig du ska spela in dina gamla vinylskivor eller vill spela och sjunga in dina egna låtar. Fördelarna med att använda datorn är många och egentligen finns det bara en stor nackdel. Om vi börjar med nackdelen så är det den välkända windowskraschen som i dag inte är lika vanlig som förr men ändå förekommer. Händer det så är det bara att börja om från början med inspelningen. Detta är naturligtvis inte möjligt om du spelar in från radio t.ex.

Fördelarna med datorn är som sagt var många. Har du ett bra inspelningsprogram så kan du inte bara spela in i vanlig stereo utan du kan använda dig av flerkanalsinspelning. Vidare så kan du välja i vilken ljudkvalité du vill spela in och du kan även sedan välja i vilket format du vill spara dina ljudfiler. Om du t.ex. sparar dem i 16 bitar och 44050 Hz kan du sedan välja att bränna låtarna på CD. Efter att du spelat in kan du dessutom efterbehandla din inspelning på många olika sätt vilket också är en fördel jämfört med att spela in på en vanlig bandspelare.

Ett mycket bra och gratis inspelningsprogram är Audacity som både klarar flerkanalsinspelning och en mängd av efterbearbetning av ljudfilerna. Har du mycket höga krav och vill spela in dina egna låtar så finns det många mer eller mindre professionella inspelningsprogram från några hundralappar till flera tusen. Om du har stora krav på ljudkvaliteten så ska du inte sätta ditt hopp till det interna ljudkortet i datorn utan kosta på dig och köpa ett bra externt kort. Detta är extra viktigt om du ska koppla in mikrofoner eller andra analoga källor.

Vill du lära dig mera om hur du kan använda din dator  som inspelningsmaskin kan du gå in  på sajten Spela in musik på datorn. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fordonsuppgifter gratis online
Datorhjälp Kumla
Att jobba hemifrån är enkelt
Avgörande tips för att välja rätt avtalshanteringssystem
Vad gör man då ett webbhotell inte levererar?