Du är inte inloggad.

Artikel

Sydamerikansk mat på södermalm

Peruanska köket är en lokal kulturell matupplevelse som är en smältdegel av många olika kulturella influenser , som representerar den mycket blandade befolkning som bor inom de peruanska gränserna . I traditionella peruanska rätter , kan du förvänta dig att hitta influenser från den infödda Inkakulturen samt influenser från Spanien , Kina , Italien , Tyskland , Japan och Afrika . I det moderna peruanska köket finns de tre viktigaste indegrienserna som kan hittas i de flesta rätter som är majs , potatis och chili. Men nyligen har det skett en återuppståndelse av mer traditionella livsmedel i peruanska rätter såsom quinoa , kaniwa , vissa sorter av chilipaprika , och flera inhemska rötter och rotknölar som har fört tillbaka ett ökat intresse för infödda peruanska livsmedel och traditionell tillagning av dessa .

 

Det finns bara två sorter av sötpotatis som är allmänt tillgängliga för användning och konsumtion i Peru . Men andra potatissorter som de med vitt kött och gult kött finns det mer av och används generöst i peruanska rätter . De enda tillgängliga inhemska frukter som används i traditionell peruansk matlagning är kaktusfikon , krusbär , Cocona , pacay , dragonfrukt , papaya , ciruela , äpple , passionsfrukt, Granadilla, frukt palm , och tamarillo . Yacon , även om den inte betraktas som en frukt eftersom den som växer under jorden som en potatis , används också som en frukt. I autentiska peruanska rätter , kan du förvänta dig att hitta flera av dessa ingredienser i varje maträtt .

 

Peruanska restauranger har blivit mer och mer populärt i USA och i hela världen utanför den sydamerikanska regionen , även om många har irrat bort sig från att använda traditionella livsmedel och tekniker till förmån för mer vanliga smaker och erbjudanden . Traditionella peruanska restauranger förbereder inhemska livsmedel på samma sätt som deras förfäder och utgör en verklig peruansk upplevelse för sina kunder. En sådan restaurang är Tumi beläget i Stockholm på Södermalm. Tumi är en ny peruansk Ceviche restaurang i Stockholm som erbjuder sina matgäster en möjlighet att resa tillbaka i tiden till en exotisk plats för att uppleva en äkta peruansk måltid . De använder färska , importerade ingredienser för att ge gästerna den ultimata upplevelsen när de upptäcker smaker av sann sydamerikansk mat . En av deras specialiteter som förrätt är den traditionella ceviche gjord på färsk fisk och skaldjur tillsammans med lime och chili .

 

Tumi erbjuder även stolt pisco , en traditionell druvkonjak som används för att göra en pisco sour , en inhemsk cocktail , skapad med hjälp av pisco , äggvita , limesaft, sirap och bitter . Pisco utvecklades ursprungligen av de spanska nybyggarna i Sydamerika på 1600-talet och är en av de enda 100%-iga destillerade spritsorter som buteljeras vid full styrka , aldrig aldrig späds . Peru har varit känt för att producera exceptionell pisco tillsammans med sina globalt erkända viner , i hundratals år med samma metoder som antagits och och utvecklats med perfektion under 1700-talet .

 

Så , om du är bosatt i Stockholm eller bara på besök och letar efter ett sätt att uppleva en riktig sydamerikansk matupplevelse utan krångel och kostnader för att ta den långa resan , prova att besöka Tumi , den nya peruanska Ceviche restaurangen i Stockholm. Medan du är där , prova en pisco sour eller Serena Libre , en sötare version av den traditionella peruanska cocktailen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ceviche på klassiskt vis
Att välja restaurangmöbler
Pisco Sour i klassisk tappning
Frukost Gävle
Besök sommarstaden Motala och ät på trevliga restauranger