Du är inte inloggad.

Artikel

Trådlöst bredband och IP-telefoni

Inträdet av det trådlösa bredbandet har revolutionerat en hel värld. Allt från utbyggnad av hemmens och kontorens nätverk och trådlös täckning i stora områden, till WIFI som nu snabbt sprids över hela världen. Internet gör verkligen jorden global.

Det finns IP telefoni företag i USA såsom Clearwire och Mobilepro Corp som kopplar ihop stora campusområden och även hela städer trådlöst. Genom att använda sina speciella teknologier kan de täcka stora ytor med ett stort antal invånare och på detta sätt konkurrera med de existerande mobilnäten.

De trådlösa bredbanden och IP telefonin har som mest potential i små företag och även bland resandefolket. Ett litet företag med kontor som kanske är spridda över hela världen, kan tjäna in mycket pengar på att utnyttja IP. En försäljare, som ständigt är på resande fot kan spara massor genom att använda sig av trådlösa nätverk eller mobilt bredband och SMS-tjänster.

IP telefoni har kommit till att bli en aningen oroande teknik på den redan existerande marknaden. Många tror att den har potential att vända hela marknaden upp och ner. Tänk bara på hur mycket operatörerna tidigare kunde debitera för långväga samtal. Genom utvecklingen av den nya tekniken har det praktiskt taget blivit gratis. Visst, denna nya teknik accepteras inte helt ut ännu av en del telefonföretag men införandet av detta ses som oundvikligt i framtiden.

Än så länge märks varierande kvalitet på IP samtal. Allt från tappade till tydliga samtal, beroende på fungerande nätverk eller inte. Människor tenderar ändå acceptera denna nya möjlighet. Fördelarna för IP telefoni till skillnad från vanliga, fasta telefonin blir allt tydligare, men vad skiljer sig IP från mobiltelefoni?  Den främsta skillnaden till fördel för IP är priset. Här debiteras exempelvis inga extra kostnader för prime time och månadskostnaderna är betydligt lägre.

Något som håller på att arbetas fram är Fixed Mobile Convergence (FMC). Denna teknik gör det möjligt för en mobiltelefon att skifta mellan mobila nätverk och det fasta telefonnätet.

Avgörandet för möjligheten av att kunna bredda IP telefonin är hårdvaran; telefonen själv. Bästa lösningen vore en telefon som kunde fungera åt båda hållen. Nokia har nu tagit fram en lösning; en Smartphone, som gör det möjligt att växla mellan mobila nätverk och WIFI utan att tappa några samtal.

IP teknologin är fortfarande en väldigt ung teknik och väntar på att nu spridas i hela världen. Kostnadseffektiviteten jämfört med mobiltelefoni och fasta telefonnätet finns där.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Reparera din iPhone 6 / 6S / 6S+ / 6+ snabbt i Göteborg
Fördriv tiden med appar
Konvertera dina besökare till kunder
Laserskrivaren – kontorets bästa vän
Billiga hemsidor med hög kvalité