Du är inte inloggad.

Artikel

Upptagen i vardagen? Räddningen heter ljudböcker

Hur upptaget är ditt liv?

Arbetet, barnen, skolan, studierna, partnern, huset, resor, sport, träning, husdjur, städning.. listan är oändlig. Det är helt galet, och sen ska du lyckas klämma in lite egen tid emellanåt; frisörsalongen, massage, vaxning, shopping, kanske till och med lite sol? Men när du konstant är så upptagen, får du någonsin chansen att bara släppa allt och ta det lugnt ett litet tag?

Ett av de viktigaste råden mina barn får i skolan är att läsa. Som du säkerligen vet är det inte bara utbildande, det är även avslappnande.

Hur mår du efter att du läst en del av din bok? Blir du bortförd från vardagen? Utbildar och inspirerar dig? Eller vet du inte, eftersom; hur ska du någonsin få tid i ditt fullspeckade liv att läsa!? Svaret är ganska egentligen, genom ljudboksappar.

På 80 talet (min tid) brukade vi gå runt med stora portabla cd spelare, så kallade ghetto blasters, spelandes våra favoritsånger. Det var rätt coolt, för om vi hade vår musikspelare kunde vi lyssna på vad vi ville. Konkurrensen kunde vara tuff dock, speciellt om någon annan spelade sin musik också. Som tur väl är så är det mer inne med hörlurar än det var på den tiden. Och vi kan lyssna på vad vi vill, när vi vill. Ingen störs medan vi lyssnar, och vi kan lyssna på både böcker och musik.

Numera har svenska konsumenter tillgång till enormt många ljudböcker - i alla olika typer av genrer - och från alla världens hörn. Några av de mest populära ljudbokskategorierna är: självhjälpsböcker, barnböcker, deckare och romantiska noveller. Det har minst sagt varit en boom inom ljudboksnischen de senaste åren. År 2015 lyssnade svenskar på cirka 3.5 miljoner ljudböcker och upp till 20% av en del förlags intäkter kommer från just ljudböcker. Denna boomen har även sprakat liv i många utdaterade böcker som nu får en nytändning av det nya formatet. En annan positiv aspekt som visats i undersökningar är att de längre böckerna som ofta ansågs vara ett för stort projekt att läsa, numera i stället lyssnas på. Exempel på sådana titlar är den klassiska Sagan om ringen triologin och utländska titlar som Gone Girl (som också filmatiserats).

Men var lyssnar alla på sina ljudböcker? Den vanligaste tjänsten som också utsetts till den mest prisvärda runtom i vårt avlånga land är Nextory. Tjänsten fungerar precis som konkurrenternas i det att dess abonnenter får lyssna på hur många ljudböcker de vill varje månad (trots att det sällan går att lyssna på fler än 2) till en fast månadskostnad.
När finner folk tid att lyssna på ljudböcker?

På bussen, i tunnelbanan, i bilen, på gymmet, på prommenaden, i sängen innan läggdags. Det smidiga med ljudboken och anledningen att formatet blivit så populärt har inte att göra med någon form av lathet eller att folk inte längre kan läsa. Det har att göra med att du kan lyssna precis när du vill, även om det bara är i 2 minuter på vägen till kompisen. Aldrig förr har det varit enklare att konsumera litteratur och bli beläst.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välj rätt färg på ramen
Därför bör du läsa bilnyheter online
Webbyrå Stockholm - Vi skapar moderna hemsidor
Marknadsundersökningar i Malmö ger insikter om kunderna
Complete Media