Du är inte inloggad.

Artikel

Vad är pastörisering?

 
 
Ordet i sig härstammar från ett personnamn; nämligen den franske kemisten och biologen Louis Pasteur (1822--1895). Denne man kom på att när någonting jäser, t ex ett livsmedel, beror denna process på mikroorganismer.
 
Vad då göra för att bli av med de skadliga mikroorganismerna och bakterierna? Jo, Monsieur Pasteur upptäckte att när ett livsmedel värms upp till en viss temperatur under en viss tid så försvinner mikroorganismerna och bakterierna. Dessutom håller livsmedlet längre än om det inte värms upp. Det är viktigt att både temperatur och tid anpassas efter det aktuella livsmedlet. Blir det fel så kan nämligen viktiga vitaminer och näringsämnen försvinna och det vill man förstås inte! 
 
Det var alltså herr Louis Pasteur som var upphovsmannen till ordet och processen pastörisering.
 
Pastörisering används sedan många år tillbaka inom bl a livsmedelsindustrin, speciellt inom mejeribranschen. När mjölk pastöriseras värms den först upp till 72 - 75° C i ungefär 15 sekunder. Därefter kyls den snabbt ner igen. Då försvinner sådana bakterier och mikroorganismer som kan göra oss sjuka. 
 
I ost finns det en del nyttiga bakterier som riskerar att försvinna när pastöriserad mjölk används. Det finns inget svenskt lagkrav på pastörisering vid osttillverkning. Men det bör absolut stå på ostförpackningen om opastöriserad mjölk har används. Om en ost är gjord på råmjölk beyder detta att osten inte har pastöriserats.
 
De svenska hårdosttillverkarna pastöriserar alltid mjölken innan osten börjar produceras.
 
Gillar du ost? Då har du kanske koll på alla varierande ostsorter som finns att köpa ute i handeln. Att gå in i en ostbutik är spännande och ett bra test på om ditt luktsinne fungerar som det ska... Som tur är smakar de flesta ostar så mycket bättre än de luktar!! En nybakad fralla med en skiva ost ovanpå, det är mums!!
 
Det finns specialbutiker som säljer ost på nätet. Du kan faktiskt skicka ost och andra delikatesser i present, direkt hem till mottagarens adress! Ett alternativ till att skicka blommor eller choklad! Här kan du läsa om en butik som specialiserat sig inom ostområdet och som erbjuder ett brett utbud av olika ostsorter för hemleverans!
 
Källor: Wikipedia, Ostogram, Svensk Mjölk
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Trendiga och härliga damjackor för ett personligt mode!
Ska man köpa en begagnad bil?
Snygga gummistövlar
Swix - Vintersport
Kiel James Patrick