Du är inte inloggad.

Artikel

Val av dator

För de flesta människor idag har datorn blivit ett dagligt nöjes- och arbetsredskap. Att datorn blivit så populär beror mycket på dess otroliga mångsidighet. Den kan förutom att ge dig möjlighet att surfa på Internet ersätta t.ex. skrivmaskinen, video- och TV-anläggningen, musikanläggningen och radion. Den kan även användas till bild och ljudredigering, att göra ritningar, skisser och målningar och mycket mera. När du står i tur att köpa en ny dator är det bra om du tänker över hur du  har tänkt använda den. Vissa aktiviteter kräver inte så hög prestanda hos datorn. Tänker du i stort sett bara använda den för att surfa med och liknande så klarar du dig i regel med en enkel och billig surfbräda eller en vanlig bärbar (sk. laptop). Aktiviteter som t.ex. foto- och videoredigeringar, musikinspelningar och liknande kräver i gengälld betydligt bättre prestanda hos datorn. I det senare fallet är valet av en stationär dator att föredra men du kan naturligtvis även använda en bärbar under förutsättningen att den har tillräckligt snabb processor och tillräckligt med internminne (RAM). En bra skärm är också av stor vikt om du tänkt syssla med t.ex. bildredigering och ett bättre ljudkort vid musikinspel- ning.

Om du ska använda din dator till t.ex. bildredigering eller musikinspelning gäller det att du har de rätta programmen installerade på din dator. Idag finns det en uppsjö av bra dator- program, både sådana som kostar pengar och sådana som är gratis. Generellt kan man inte säga att gratisprogrammen är sämre än de som kostar. Det finns ett flertal mycket bra gratisprogram. Några exempel är officeprogrammen OpenOffice och LibreOffice, bild- redigeringsprogrammet Gimp och ljudinspelningsprogrammet Audacity.

På sajten Datortips hittar du en hel del bra tips på olika gratisprogram. Vidare finns där förklaringar om hur du fixar till dina foton, gör om datorn till en musikanläggning, hur du digitaliserar dina videoband, använder datorn som ljudinspelare och mycket mera. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fusk till FarmVille 2
Vad ska man tänka på när man väljer kontantkort?
Moores Law
Skapa länkar genom artikelkataloger
Låta någon annan ta hand om företagstjänster