Du är inte inloggad.

Artikel

Champagne eller mousserande vin?

Många människor inser inte det, men det finns en skillnad mellan mousserande vin och riktig champagne. Champagne är bara champagne om det kommer från ett visst område i Frankrike och det faktiskt står "Champagne" på etiketten.

Det finns även andra strikta riktlinjer för hur champagne görs.

Till skillnad från de flesta viner, går champagne genom en sekundär jäsningsprocess vilket görs i flaskan. Det är vad som orsakar att naturlig koldioxid fastnar inuti. Denna samlade CO2 är vad som orsakar bubblorna.

Mousserande viner går inte igenom en andra jäsningsprocess. Mousserande vin är gjort av vanligt vin med CO2 injektioner. Detta görs på samma sätt som när de gör coca-cola eller någon annan typ av soda.

Men smakar mousserande vin likadant som champagne? Svaret på detta är att de kan smaka liknande, men den verkliga skillnaden kan avgöras med ett smaktest. Champagne är bubbligare och lite ljusare och mousserande viner har alltid en smak från regionen de kommer ifrån. De flesta människor föredrar den riktiga champagnen.

Det bästa sättet att kyla champagne är inte i frysen, utan snarare i kylskåp i högst ett par dagar. Det är ännu bättre att lägga den i en champangekylare med lika delar is och vatten 30 minuter innan du är redo att dricka champagnen.

När du ska öppna flaskan, se till att det alltid är riktad bort från dig själv och alla andra. Håll korken och övre delen av flaskan stadigt i handen medan du håller flaskans botten med den andra handen. Vrid långsamt nedre delen av flaskan. Du vill inte att korken ska poppa upp, men om den gör det och champagne kommer ut ur flaskan bör den vara lite lutad så att champagneflödet stoppas.

Så hur vet du vad du ska leta efter när du väljer din champagne? Bedöm bubblorna. Mängden, hur stora de och hur bra är bubblorna? En ung champagne kommer att ha massor av bubblor och en äldre champagne kommer att ha mindre bubblor. Vintagechampagne är champagne som har ett datum på etiketten. Det betyder att alla druvor har plockats samma år. Icke årgångschampagne är en blandning av olika år och en mix av olika sorters druvor.

Etiketter kan berätta mer om champagnen är en vintage eller inte. Du kan också se hur torr champagnen är. Till exempel är "Brut" den torraste av champagner med nästan inget kvarvarande socker. Extra Brut, Brut, Extra Torr och Torr är de fyra olika nivåer av torrhet du kan få. Det kan vara missvisande eftersom när du kommer till ”Torr" dricker du faktiskt champagne som är mer på den söta sidan.

Vilken typ av glas ska du använda för att dricka champagne ur? Det beror helt på hur många bubblor du vill att din champagne ska ha. Smalare glas eller Flûteglas håller bubblorna bäst.

Läs mer om champagne, eller boka en exklusiv champagneprovning på Champagneprovning Stockholm


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Pisco Sour i klassisk tappning
Shoppa unik champagne
Torv och torvighet i single malt whisky
Kära restaurangägare - kaffet ska smaka gott
Ceviche - recept och skillnader