Du är inte inloggad.

Artikel

Det är av största vikt att skydda sig mot solens uv-strålar

Det är inte bara barn som älskar att vara ute under de varma sommarmånaderna. Man tar alla tillfällen i akt att besöka badstranden och ha det riktigt mysigt. Samtidigt har det också blivit vanligt att ta en utlandssemester någon gång på året. Gärna under den tid när det är så mörkt och kallt i Sverige att man behöver en liten paus.

När man vistas i solen är det viktigt att skydda sig med en bra solhatt, annars kan man bli riktigt sjuk. Speciellt om man är ute mitt på dagen när solstrålarna är som starkast. Även om en vanlig solhatt är ett bra steg i rätt riktning, är en uv-skyddande solhatt ännu bättre.

Det är av största vikt att skydda sig mot solens uv-strålar. Man märker dem inte, men de kan göra stor skada på kroppen. Speciellt små barn bör ha en uv-skyddande solhatt, särskilt när man är på stranden. Där reflekteras solstrålarna och effekten blir extra stor. Många uv-skyddande solhattar har en skärm för att skugga ansiktet, men även ett nackskydd. Dessa är två av de känsligaste delarna, där huden är tunn.

En bra uv-skyddande solhatt som kan bli våt passar bäst för barn. Då kan de leka hur de vill, men man vet att de är skyddade. Man kan även komplettera hatten med en tröja som också stänger ute de skadliga uv-strålarna från solen. Det är viktigt att barnen känner sig fria och har möjlighet till att leka med den uv-skyddande solhatten på. Annars blir det lätt så att den åker av så fort som möjligt. Därför bör man välja en som har bra passform. För de minsta kan man knyta fast den under hakan, så den inte ramlar av.

Förutom allvarlig solbränna kan man också få solsting, en annan bra anledning till att använda sig av en uv-skyddande solhatt. Om man kan undvika det ska man helst inte vara ute i varmare länder under de soliga timmarna mitt på dagen. Det rekommenderas att man stannar i skuggan fram till eftermiddagen, men detta är inte alltid möjligt. Det minsta man kan göra då är att i alla fall ta hand om sig med en uv-skyddande solhatt.

För att verkligen kunna slappna av när man är på semester är det bäst att förbereda sig väl innan avresan. Med en uv-skyddande solhatt kan man vara säker på att solen inte kommer att förstöra resan. Den skyddar framför allt barnen från den farliga delen av solens strålar. Sedan är det bara att sätta igång och njuta.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sportbar vasastan
Går det att vinna på spel?
Horoskopets historia
Välj rätt utrustning och fiskespö - Vi hjälper dig
Bra kalastillbehör