Du är inte inloggad.

Artikel

DIY skäggolja med argan & hampa

Här nedanför kommer ett recept på skäggolja där grunden är arganolja och hampfröolja, två oljor som många skägg älskar. Båda går dessutom att beställa i ekologiska versioner, för den som så önskar.

I vårt recept har vi använt lika delar arganolja och hampfröolja, och sedan kompletterat med halva mängden broccolifröolja. Kör du 20 gram arganolja och 20 gram hampfröolja ska det alltså vara 10 gram av broccolifröoljan. Broccolifröolja är ganska dyr, så behöver man hålla sig till en striktare budget för skäggoljan kan man dra ned på mängden broccolifröolja och använda mer arganoljan och hampfröolja istället. En fördel med broccolioljan är att den tenderar att motverka statisk electricitet i hår och skägg.

Vidare har vi tillsatt e-vitamin i vår skäggolja. Man bör INTE skippa den ingrediensen, för e-vitaminen fungerar som ett naturlig konserveringsmedel och motverkar att oljorna som ingår i detta recept blir dåliga över tid. Naturlig e-vitamin är en kraftfull antioxidant som motverkar att oljorna härsknar. Om du har 100 gram skäggolja bör du tillsätta 1 gram e-vitamin.

Den naturliga doften på vår skäggolja påminner svagt om nyklippt gräsmatta. Gillar man inte den doften kan man med fördel tillsätta någon doftrik eterisk olja i skäggoljan, men tänk på att välja en som du vet att just din hud tolererar väl. Ett exempel på ett populära val är bergamottolja, enbärsolja, tallbarrsolja, cederträolja och vetiverolja (från gräset Chrysopogon zizanioides).

Recept

Ingredienser

  • 40 gram arganolja
  • 40 gram hampfröolja
  • 20 gram broccolifröolja
  • ½ gram e-vitamin
  • Eventuell eterisk olja, efter behag

Du behöver en helt ren och luftät flaska att förvara skäggoljan i.

Instruktioner

  1. Blanda ihop arganolja, hampfröolja, broccolifröolja och e-vitamin.

  2. Om du önskar, tillsätt en eller flera eteriska oljor. Var varsam och gå stegvis – det är enklare att hälla i en droppe till än att försöka kompensera för att det kommit i för mycket.

  3. Smörj in underarmen med skäggoljan. Vänta två dygn för att se om du får någon oönskad reaktion. Det är bättre att få utslag på underarmen än i ansiktet.

Vad är arganolja?

Arganolja utvinns ur frön som produceras av arganträdet (Argania spinosa). Arganträdet är hemmahörandes i Marocko och där finns en lång tradition av att använda arganolja som både mat, hudvård och medicin. Det är till exempel populärt att doppa bröd i arganolja eller ringla den över couscous.

Arganolja innehåller jämförelsevis höga nivåer av det anti-inflammatoriska ämnet y-Tocopherol.

Vad är hampfröolja?

Som namnet anger utvinns hampfröolja ur hampafrön. Kallpressad oraffinerad hampfröolja har en grön färg, nötig smak och grässaktig doft. Ju mörkare grön färg desto starkare brukar doften vara. Rafinerad hampfröolja är klar, har mycket svag smak och brukar in dofta något alls.

Hampfröolja är inte bra för till exempel stekning och fritering, däremot fungerar den utmärkt i salladsdressing och liknande där den inte hettas upp över 170 grader C.

Hampfröolja härsknar snabbt, så man bör alltid tillsätta e-vitamin eller motsvarande antioxidant i en skäggolja som innehåller hampfröolja.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

5G mobilteknologi har inget samband med corona-influensan!
Ansiktsbehandling Helsingborg
Att bleka tänderna
Tandimplantat
c/o ULRIKA DAVIDSSON