Du är inte inloggad.

Artikel

Fördelar med tåg gentemot buss, bil och flyg

När det kommer till att transportera sig från ställe A till B så finns det många olika färdmedel att välja mellan. När vi talar om längre turer, så som till exempel till USA eller till något land i södra Europa så är ju flyg nästan alltid det självklara valet. Men lika självklart är det inte för de mer lokala resorna så som till och från jobbet, in till stan eller till någon av grannstäderna. Tittar man på statistiken över tågresor så har de allra flesta svenskar bil. I större städer och främst bland yngre är det ganska vanligt att inte ha bil, men de flesta andra har bil och för bilägarna är det ofta så att bilen blir det självklara färdmedlet oavsett vart man ska någonstans.

Men för många som inte äger någon bil så står ofta valet mellan att köpa en bil eller att välja den kommunala trafiken och åka tåg, buss eller tunnelbana istället. Bor man i någon av de större städerna Stockholm, Malmö eller Göteborg så är kommunaltrafiken ett väldigt bra val. Man har gått om avgångar och ett trafiknät som gör att man komma i stort sett vart som helst. Dessutom är priserna väldigt låga för de som reser mycket. Ett resekort med obegränsade resor inom kommunen för under tusen kronor för en 30-dagars period är inte ovanligt. Jämför man då det med att skaffa en bil så blir bilen väldigt dyr i jämförelse. Det kommer inte krävas särskilt många resor med bilen innan bränsle- och parkeringskostnaderna ätit upp kostnaden av ett resekort. Dessutom tillkommer ju en massa andra kostnader för själva ägandet av bilen så som försäkring, trafikskatt, service och reparationer. Dessutom bör man ju även räkna på bilens värdeminskning, som beroende på vad det är för bil kan bli väldigt hög.

Men däremot kan en bil vara ett bättre alternativ för dem som bor i någon mindre ort där kommunaltrafiken är mer begränsad och där bil eller taxi i vissa fall är enda sättet att ta sig från ett ställe till ett annat. Dock ska man ju ha ett stort behov för att transportera sig till olika ställen om ett inköp av bil ska kunna motiveras.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Låga oljepriser kan ge sämre miljö
Biluthyrning i Italien
Weekendpaket i herrgårdsmiljö populärt
Utforska Bohuslän: Guide till Populära Campingar för Din Husvagnssemester
Hösten 2014 populäraste storstäder