Du är inte inloggad.

Artikel

Hur är tiden efter en bröstoperation

Direkt efter operationen kan du känna dig groggy, eftersom effekterna av den generella bedövningen börjar avta. Därefter rullas du till ett återhämtningsrum och ett kompressionsbandage placeras över bröstet i fyra till sex timmar efter operationen. På Göteborgs Bröstlyft uppmuntrar de att ha en vän med sig under bröstoperationen alternativt en familjemedlem. Du kan gå hem efter det att sömn medlets effekter har försvunnit och dina vitala tecken är stabila. Under de närmaste dagarna kan din kropp komma att kännas lite öm. Du får oftast ett läkemedelspaket som medicin för smärtan samt antibiotika för att förhindra infektion. Du kommer att får även ofta en serie med samtal från sjuksköterska under den första tiden för att följa upp hur du mår och för att se så att allting börjar återgå till det normala, en säkerhetsåtgärd med andra ord.

Hur lång är återhämtningstiden efter bröstkirurgi?

Det beror lite individuellt på varje persons förmåga att läka och återhämta sig.

När kan jag återuppta normala aktiviteter?

Beroende på typ av operation så kan läketiden efter operation variera en aning. Det är därmed viktigt att du besöker en pålitlig klinik för att genomföra bröstoperationen. De ska då kunna ge mer exakta uppskattningar på tiden det tar att komma tillbaka. Du kan återuppta din dagliga, icke-ansträngande rutin fem dagar efter din operation. Du kan i vissa fall behöva lite hjälp för att nå saker högt upp samt bära vikt och även matlagning. Se till att du inte har några väldigt jobba saker att utföra i hemmet före operationen samt fyll på kylen med lättlagad mat för att underlätta i vardagen strax efter operationen. Detta rekommenderas först och främst om du bor ensam och inte har någon som kan hjälpa dig under den första tiden. De första två veckorna efter operationen anses vara återhämtningstiden för dig. Så ingen ansträngning under läkningsprocessen, detta för att den ska gå så snabbt och smidigt som möjligt och för minsta risk för komplikation efter operationen. Hyr en barnflicka eller be någon att ta hand om småbarn om du har dem de närmaste två veckorna. Överkroppsövningar får du för  tillfället lägga på hyllan, men du kan fortfarande ta eventuella promenader eller liknande. Att köra bil kan även vara jobbigt, speciellt om det är längre sträckor. Det kan därmed vara rekommenderat att ta taxi eller eventuellt få lite hjälp av en vän.

Allt som allt bör läkningsprocessen vara avklarad inom en månad och du ska då kunna återuppta de mesta av dina vardagliga rutiner såsom träning och bilkörning.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skäggtrimmer bäst i test
Skötsel och tips för lockigt hår
Massagefåtölj Panasonic EP-MA59 Real Pro ULTRA
Vita tänder
Sluta röka med E-cigarett