Du är inte inloggad.

Artikel

Lakrits

"Det svarta guldet"
 
Har du också svårt att låta bli de där läckra, svarta lakritsbitarna? Inte konstigt, lakrits är ju så fantastiskt GOTT!
 
Vad är då lakrits? Jo, lakrits är en massa och för att göra den används växten lakritsrot (lat. Glycyrrhiza glabra).
 
Lakritsroten är en buske som tillhör familjen ärtväxter. Den har jättelånga och tjocka rötter (ca 8 - 10 m långa). Själva roten innehåller glykosiden glycyrrhizin som har söt smak. Detta används vid lakritsframställning. För att få fram lakritsextraktet mals rötterna för att sedan kokas.
 
Det finns både sötlakrits och saltlakrits. Skillnaden är att saltlakrits innehåller salmiak, ett konstgjort salt.
 
Lakritsroten växer naturligt vid Medelhavet, i Ryssland, Nordamerika, Australien, Kina och Iran. I en del länder odlas lakritsroten för kommersiellt bruk, t ex i Tyskland och Frankrike. I Sverige finns det en del som har lakritsroten som ett trevligt inslag i trädgården.
 
Lakritsroten har använts som bl a medicinalväxt sedan tusentals år tillbaka. Idag används lakrits inom både matlagning och bakning som krydda och smakförstärkare - och naturligtvis till godistillverkning! Medicinska effekter finns också, men de går vi inte in på här. När vi läser om olika hälsoaspekter vid intagande av lakrits förstår vi att effekterna kan vara såväl positiva som negativa. Är du osäker på om lakrits verkligen är bra för just dig är det en god idé att söka efter fakta om denna fantastiska produkt!
 
Vill du överraska någon med en liten present? Varför inte skicka en kartong fylld med lakrits? Det finns webbutiker som skickar godis direkt hem till mottagaren per post. Lakrits, choklad eller något annat läckert godis brukar uppskattas av alla gottegrisar! 
 
 
 
 
Källor: Wikipedia, recept.se, passionforhalsa.se, lakritsroten.se
 
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför fula skor har en Moment In Fashion
Tips på presenter till flickvännen
Kopieringspapper: större kvalitetsskillnad många tror
Är presentkorgar lämpliga som förlovningspresenter?
Present till flickvän