Du är inte inloggad.

Artikel

Munskydd i kollektivtrafiken

Den 30 December meddelande Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten, att man rekommenderar munnskydd i kollektivtrafiken från den 7 Januari. Sverige har länge skiljt sig ut ifrån mängden när det kommer till frågan om munskydd. De allra flesta länder har rekommenderat användning av munskydd på olika sätt, under större delen av 2020. I vissa av länderna, till exempel Spanien, är det obligatoriskt att bära skydd och på flera platser är det dessutom straffbart om man visar sig utan.

Att vi i Sverige har varit en minoritet i munskyddsfrågan är något som inte har gått obemärkt förbi, frågan är återkommande på folkhälsomyndighetens pressträffar. Statsepedemiolog Anders Tegnell har haft ungefär samma svar varje gång, att det inte finns tillräcklig forskning som visar på att munskydd skulle hjälpa mot smittspridning. Det finns de personer som håller med honom och de som inte håller med honom, så klart.

På tåg, spårvagnar och bussar har man däremot bedömt att det är svårt att hålla det sociala avstånd som krävs. Det är ofta trångt i rusningstrafiken och därför har man valt att ställa de här rekommendationerna till resenärerna, under vissa tider på dygnet. Sedan flera månader tillbaka, har man på de flesta bussbolag stängt framdörrarna och spärrat av främre delen av fordonet, för att skydda chauffören. Förarna hos bussbolagen träffar, i vissa fall, flera hundratals personer varje dag. Detta gör givetvis att det finns en ökad risk hos dem och det har varit en het arbetsmiljöfråga bland de fackliga organisationerna under våren, sommaren och hösten. Fordonen är väl uppmärkta med skyltar om att hålla avstånd och numera också att använda munskydd i rusningstrafik.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bröstförstoring - hur skaffar man sig information?
Köpa hudkrämer online – varför ska man göra det?
Baka saftiga och nyttiga bröd med linfrön
Proteinpulver – en genväg till muskelbyggande
Osunda vanor dagens epedemi