Du är inte inloggad.

Artikel

Populära kattraser

Det fanns en tid när de flesta slarvigt delade in katter i två olika kategorier: raskatter och bondkatter, eller ibland långhåriga och korthåriga katter. Idag vet alla att katter finns i många olika raser, och att katter, precis som hundar, är väldigt olika beroende på vilken ras de tillhör. När man ska köpa en katt väljer man ras både efter kattens rastypiska egenskaper och utseende. Rent generellt brukar man säga att katter som har kort kropp är lugna och långsträckta katter är livligare. Men, det finns naturligtvis undantag, och det finns också många andra skillnader mellan katter av olika raser.

Vi ger här en presentation av några populära kattraser, för att underlätta för dig att hitta den katt som passar dig bäst.

Ragdoll – Ragdoll toppar för närvarande listan över de populäraste kattrasrena i Sverige. Namnet ragdoll betyder trasdocka, och det namnet har katten fått för att den har en förmåga att slappna av totalt när man lyfter den. Den är så avslappnad att den både ser ut och känns som en trasdocka. Ragdoll är en amerikansk kattras som godkändes, som ras, av det internationella kattförbundet FIFE 1990. Två år senare registrerades den första ragdollen i svenska SVERAK.

En ragdoll är betydligt större än många andra kattraser och den har en lång och muskulös kropp. En hona väger vanligen mellan 4,5 och 7 kilo, medan hanarna ofta väger mellan 7 och 9 kilo. Katten har runda tassar med en tofs och en lång och buskig svans. Den har en lång, silkig och mjuk päls och en colorpointutfärgning. Det är alltså en maskad ras och den har blå ögon. Till skillnad mot de flesta andra maskade raser är det hos ragdoll godkänt med vitfläck i kombination med mask. Pälsen ligger tätt an mot kroppen och eftersom den saknar underhåll tovar den sig inte så lätt. Ragdoll kräver därför inte så mycket pälsvård som katter som har underull.

Katten har en mycket speciell gångstil och rör sig inte lika smäckert som många andra katter. Den har en mer vaggande gång, förmodligen för att den går med bakbenen brett isär.

Som många andra större katter utrvecklas ragdoll långsamt och det tar flera år innan den är fullt utvuxen. Ragdoll är en tystlåten och lugn katt, men den är nyfiken och vill gärna vara nära sin familj. Den håller sig gärna på lägre nivåer, och klättrar alltså inte så gärna. Det är en lugn katt som är hängiven sin ägare, och många tycker att den har ett ”hundlikt” sätt.  Det finns till och med de som säger att ragdoll är en lat och slö katt.

Norsk skogkattNorsk skogkatt kommer, som namnet berättar, från vårt grannland Norge. Detta är en kattras som är mycket mytomspunnen och som till och med sägs vara vikingarnas katt. Men, även om det är en gammal ras kan man inte visa att den har så gamla anor. Den norska skogkatten är en sund och härdig katt, som har anpassats, av naturen, till regionens klimat.  Katten är kraftigt byggd, smidigt långsmal och högbent. Den är något högre bak än fram. Profilen är rak, med kraftfull haka och stora, lätt snedställda ögon. Skogkattens mest utmärkande kännetecknet är tofsarna på öronen, som får den att likna ett lodjur. Pälsen består av en ullig underpäls, som hjälper katten att hålla värmen, och en lång, glatt överpäls som skyddar mot fukt. Den speciella pälsen gör att vatten bara rinner av vilket förstås är en utmärkt egenskap för en katt som lever ute i naturen.

Den norska skogkatten är intelligent och mycket vänlig. Det är en sund ras med ett livligt och glatt sätt och den är mycket tillgiven. Det är en utmärkt familjekatt som är mycket barnvänlig och som gärna deltar i barnens lekar. Katten är social och trevlig och småpratar gärna som sagt. Men det betyder inte att den på något sätt är högljudd.

Den norska skogkatten är en stor katt, och som alla stora raser växer den långsamt. Man brukar räkna med att skogkatten är fullvuxen först vid 3 till 4 års ålder.

Maine Coon- Maine Coon är en annan av de kattraser som placerar sig högt upp på topplistan. En amerikansk kattras som fanns i staten Maine redan i mitten av 1800-talet. Historien bakom kattens rasnamn är speciell. Befolkningen i Maine trodde nämligen förr att dessa katter med lång päls och randig svans var en korsning mellan katt och de tvättbjörnar som fanns i området. Tvättbjörn heter racoon på engelska och därav kom namnet Maine Coon. Katten har en tät och tjock halvlång päls, men trots det kräver den inte så mycket pälsvård eftersom pälsen sällan tovar sig. Den ska helst ha en ”krage” av päls och öronen är välpälsade på både in- och utsida. Katten ska dessutom ha tofsar på öronen, precis som den norska skogkatten.

Maine Coon har fått smeknamnet The Gentle Giant. Och nog är det en snäll katt med ett lätt och stabilt temperament. Den hör också till de större kattraserna, men är kanske inte så stor som namnet gör gällande. En fullvuxen hona väger oftast mellan fyra och sex kilo, och en hane mellan sex och åtta kilo. Men, om man lägger till en päls på cirka fem centimeter runtom ser katten förstås större ut än den är. Som alla stora katter växer Maine Coon relativt långsamt och den är inte fysiskt fullvuxen förrän efter flera år.

En Maine Coon är lätt att ha att göra med och den kommer överens med de flesta. Den kommer oftast också bra överens med andra djur i familjen, som hundar och andra katter. Den vill gärna vara med överallt och se vad övriga familjemedlemmar har för sig. Det är kanske av den anledningen som många jämför Maine Coon med en hund. Detta är den kattras som anses vara mest ”hundlik” av alla. Om du tror att katter inte tycker om vatten kommer du snart att ändra uppfattning när du träffar en Maine Coon. För denna katt har en stor förkärlek till vatten och leker gärna i vattenskålen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Visst vill du som hundägare förbättra livet för din hund
Att tänka på när man köper en hund
Att välja rätt jaktkläder
Aloe Vera hjälper hundar och katter med artros
Blomsterspråket - att förmedla rätt buskap