Du är inte inloggad.

Artikel

Vad du måste känna till om öl till matlagningen

 

Öl och matlagning är inget nytt. Det är mycket som vin till maten, och du kan verkligen höja avnjutningen av måltiden med rätt kombination. Hursomhelst, om du vill gå den lilla extra biten i din kärlek för mat och livsmedel, så finns det inget likt som att laga mat med öl. Hursomhelst, innan du börjar hälla massiv av öl i din kastrull så finns det några saker du måste känna till först.

Den viktigaste regeln

Trots att du kan åstadkomma otroliga saker med öl till matlagningsprocessen, så kan du också uppleva några dystra misslyckanden. Experimentering är regeln här, men kom håg – tillaga aldrig något med öl du aldrig skulle kunna dricka. Gillar du inte Bud Light? Ha inte med det i receptet. Gillar du inte Pabst? Håll det utanför köket. Ölen du väljer skall du vilja kunna dricka, så om du inte gillar den, så kommer du inte heller att gilla resultaten.

Ersätt vätskorna

När du använder öl i ett recept, så använder du det för att ersätta vätskorna som annars används. Om du exempelvis, bakar bröd så ersätter du vattnet som annars används med öl. Om du lagar till en stuvning, så gäller samma sak. Lägg aldrig till öl på toppen ovanpå vätska som annars är med i receptet, såvida inte du vill verkligen vill tunna ut det. Öl är en vätska, och ju blötare ditt recept är, ju tunnare och mer vattnigt blir det i vad du än tillagar.

Överkokning med öl kan sluta illa

En annan viktig sak att känna till om öl i matlagningen är att överkokning kommer att ta bort en del av smaken och aromen som den annars ger din måltid. Detta är speciellt sant om du vill ha den där humlearomen i din färdiga måltid. Om du bara vill lägga till lite styrka och en rejäl smak, lägg till ölen i början av kokningen – som stout till mörk stuvning, exempelvis. Om du vill ha humlearomen att vara, dock, så måste du lägga till den efter varmaste kokningen är färdig.

Bra nybörjaridéer

Att hitta rätta platsen till att börja med är bara halva striden. Trots att experimentering är regeln, så finns det inget som säger att du måste börja med en komplicerad måltid. Faktum är, att ett av de bästa ställena att börja med är något enkelt brödrecept. Du hittar tonvis av recept för ölbröd ute på nätet, men det är inte heller svårt att komma på dina egna. Bara ersätt vätskan med din favoritöl och se vad som händer.

En annan plats att börja är att använda öl i en marinad. Olika öler passar bra ihop med olika örter och kryddor, såväl som med andra tillägg, så det finns gott om utrymme för prover och misslyckanden här. Du kommer att upptäcka att öl mörar kött. Låt ditt kött vila minst en timme (eller över natten är bättre) och kasta den sen på grillen och njut. Att lägga till öl till smeten istället för vatten eller annan vätska kan ge dig en lättare, krispigare måltid, och du kommer att märka att det också kan lägga till en bit smak till din måltid.

Lär känna din öl

Olika typer av öler fungerar bättre till olika måltider. Du kommer att upptäcka att ljusare öler är bättre för lättare maträtter, medan mörkare öler är bäst för stora, rejäla måltider. Fruktiga alternativ bör lämnas för efterrätter, även om de kan lägga till intressant karaktär till vissa kötträtter. Generellt talat är ljusare öl (färger, inte styrka eller smak, så du vet) utmärkta val för marinader och insaltning, medan mörkare öl är bästa alternativet för lägga till hjärtlighet till vattnigare måltider (sopor och stuvningar), men det se bara det som en tumregel. Du hittar flertals av recept på nätet som föredrar mörk öl såsom Guinness-tårta.

Matlagning med öl kan vara mycket roligt, och det kan öppna upp en helt ny värld av njutning, kulinariskt talat. Var inte rädd att experimentera med olika ölsorter och olika recept. Du kanske hittar det som ger dig nya familjfavoriter (och så får du dricka det som vanligen inte används i receptet).


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att laga tomatsoppa – så får du den perfekt
Swea Hof
Shoppa unik champagne
Julbord Göteborg
Torv och torvighet i single malt whisky