Du är inte inloggad.

Artikel

Punkrock


Punkrock eller “Punk” som man säger i folkmun. Är en genren inom rock musiken som som bygger på DIY (Do it Yourself) mentaliteten, många av banden ifrån punk eran producerade sin inspelningar själva och stod även för distributionen själva. Något som kännetecknar musiken är att låtarna var korta, enkla och utan massa hårdrockssolon och gärna med politiska texter. Punkscenen startade på mitten av 1970-talet i USA och England.


Det amerikanska bandet The Ramones anses ha stått för punkens genombrott. I England var det främst Sex Pistols som gav punken ett ansikte utåt med sina enkla låtar och vulgära scenshow, men även det legendariska bandet The Clash med klassiker som “London Calling” bland annat.  Svenska motsvarigheten är kultbandet Ebba Grön med Joakim Thåström som frontfigur med klassiker som “800 grader”, “Die Mauer” och blåtåget covern “Staten och kapitalet”.


Punken som är en subgenre till rocken har givit oss ännu fler musikaliska inriktningar som t.ex : Crust, Hardcore, Skatepunk, Postpunk, Oi, Pyschobilly och grunge. Det sistnämnda var en genren som blomstrade under 90 talet med det mytomspunna bandet Nirvana med Kurt Cobain som sångare och leadgitarrist. Medlemmar i bandet var även Krist Novoselic och Dave Grohl på trummor ( Som idag är sångare i ett av världens största rockband Foo Fighters bland annat.) Många upplever att punken är död, precis som grungen. Men det finns fortfarande band som inspireras av den eller deras attityd, ett av dem banden är The Propagandas ifrån Lidköping som spelar rock med punk och pop influenser Besök deras hemsida för att lyssna på deras musik.Källor: 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nirvana_%28musikgrupp%29
http://sv.wikipedia.org/wiki/Punk

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Dyk djupt in i SVT Text TV: En resa till dess mest älskade sidor
Mysiga restauranger i Lund
Unikt stöldskydd för båtar
5 enkla tips – så blir din bil skinande vacker
Var tar man förarintyg båt i Stockholm?