Du är inte inloggad.

Artikel

Revision – Så väljer du rätt revisor

 

Det finns regler om revision för alla de företag som upprättar en årsredovisning. Revision innebär att en revisor granskar företagets bokföring, årsredovisning och förvaltning och till sist gör en sammanfattning av granskningen: denna kallas för revisionsberättelse. Revisionsberättelsen ska även bifogas i årsredovisningen. Alla aktiebolag är skyldiga att utse minst en godkänd eller auktoriserad revisor , medan andra företag behöver göra det endast om vissa villkor uppfylls. 
 
Syfte med revision
Själva syftet med en revision är att kontrollera att bokföringen stämmer, men även att upptäcka möjliga brister och förbättringsområden inom företagets ekonomistyrning. Genom att peka ut de svaga länkarna och ge förslag på hur man kan jobba effektivare kan man i samråd med revisorn göra upp planer över hur man kan stärka de svaga områdena och upptäcka nya affärsmöjligheter. På det sättet får företaget en chans att utvecklas och öka sin konkurrenskraftighet. 
 
Utbildning och erfarenhet
Revisor är inte en skyddad titel, och därför kan i princip vem som helst som har tillräckligt mycket kunskaper fungera som en revisor. Ibland krävs det dock en auktoriserad eller godkänd revisor som ska ha gått en särskild utbildning och avlagt examen för att få kalla sig det, eftersom de är skyddade titlar. Kunskap inom branschen är även viktigt för att kunna ha full insikt i företagets ekonomiska situation, så om revisorn har jobbat med liknande uppgifter tidigare är det ett stort plus.
 
Partnerskap
Nuförtiden är revisorn ofta mycket mer än bara en person som kommer och kontrollerar siffror och räknelser i samband med revision, utan snarare en partner som man samarbetar med för att uppnå ett gemensamt mål – nämligen företagets utveckling och framgång. Det är därför viktigt att även personkemin fungerar och att man klarar av att samarbeta.
 
Mer om ekonomi, revision och företagande hos pwc.se 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Detta bör du tänka på innan du tar et lån med betalningsanmärkning
Att anlita extern hjälp för redovisning i Stockholm
F-skattsedel på enkelt vis
Få hjälp av specialister
Vad innebär iGaming och industrin