Du är inte inloggad.

Artikel

Världens populäraste hundras

Hundrasen schäfer är en av världens mest populära hundras. Både som husdjur och som arbetshund. Schäfern har sina rötter i Tyskland och det finns spår av rasen redan 1899. Till en början använde man schäfern till att valla får med. Men man upptäckte snabbt att hunden lätt lydde order och hade stor intelligens.  Därför började den användas som bland annat polishund och även som skådespelare i filmer.

Fakta och detaljer om utseendet

Schäfern har goda proportioner och är väldigt stark. Hunden har en tydlig muskulös uppbyggnad. Tillsammans med ett mindre bensystem. Nosen på hunden är oftast svart men även blåa nyanser förekommer och det klassas som en missbildning. Ögonen är oftast mörka och tänderna möts i saxbett. Öronen är breda vid basen, spetsiga, upprättstående och riktade framåt.

Storlek                

En fullvuxen hane brukar landa någonstans mellan 60 och 65 centimeter långa. Medan honor bara blir runt 55 till 60 centimeter. Vikten på rasen skiljer sig såklart från hundägare till hundägare, men mellan 35 och 40 kilogram.

Levnadsförhållanden

Schäfern bör ha tillgång till en relativt stor gård men det fungerar att ha dom i lägenheter. Även fast det inte är att rekommendera.

Livslängd

Den normala livslängden är runt 10 och 13 år. Men det finns fall där hunden blivit betydligt många år äldre.

Sjukdom

Det är inte ovanligt att schäfern ärver sjukdomar och får ofta problem med höfter och armbågar.

Träning

Att hundrasen schäfer älskar motion och träning är det inget tvivel om. Är man själv en motionär kan schäfer vara ett bra val av hund då dessa både  är tävlingsinriktade och gillar nya utmaningar för att testa sina gränser. Ta därför med hunden ut på joggingturen eller långpromenaden så kommer du snart märka att det drar i kopplet och att det kanske motiverar dig att springa lite fortare.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Spöbyggnad enklare än vad du tror! Bygg ditt fiskespö
Ormar
Tips på hundvänliga restauranger
Ta ett steg mot en bättre miljö
Säker hund i bilen