Du är inte inloggad.

Artikel

Vad är ett topplån?

Ett topplån är i princip den ena av två delar av ett bolån. Den andra delen heter bottenlån. Bottenlånet är den stora delen av bolånet och även den billiga delen, eftersom det är den delen som har bostaden som säkerhet. Topplånet har ingen säkerhet och blir därför dyrare.

Ett topplån är helt enkelt samma som ett privatlån eftersom det är ett lån utan säkerhet. Det är inte lika billigt som bottenlånet just eftersom det inte finns någon säkerhet. Risken för banken / långivaren är då större och det innebär en högre ränta. Ett topplån brukar dock ha längre återbetalningstid än ett vanligt privatlån. T ex är det kanske 10 - 20 års löptid.

Storleken på topplånet kan variera men det brukar ligga på någonstans mellan 5 - 15 % av det totala bolånet. Ett bottenlån kan som mest uppgå till 85 % av bostadens köppris och sen finns det vanligen även en kontantinsats som kan ligga runt 10 %. Det som är kvar efter att du har bottenlån och kontantinsats klara blir alltså topplån. Det är dock inte alltid du får 85 % i bottenlån och då kan ditt topplån bli lite större.

Ju mindre topplån du kan ha ju bättre är det eftersom det är lite dyrare. Du kan slippa topplånet helt och hållet ifall du har sparat ihop tillräckligt med pengar för att fixa en lite större kontantinsats, som sträcker sig till minst 15 % av bostadens pris. Genom att ha sparat ihop så pass mycket pengar visar du även långivaren att du har en bra ekonomi, vilket gör att de blir positivt inställda till dig och kanske ger dig ett bättre lån.

Ett topplån är dyrare än bottenlånet men det är ändå inte så farligt dyrt, så oroa dig inte ifall du måste ha topplånet. Ett privatlån är inte speciellt dyrt bara för att det råkar vara lite dyrare än bottenlånet. Det är snarare bottenlånet som är en lite extra billig typ av lån.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att tänka på när du säljer din bil
Tips till dig som letar billigt mobilabonnemang
Vad krävs för att börja tjäna pengar online ?
Låna 1000
Att jämföra mobilabonnemang