Du är inte inloggad.

Artikel

Adventskalendern, omåttligt populär!

Nedanstående inlägg gör reklam för sajten Presentnavet.se, en portal som i sin tur gör reklam för diverse presentbutiker på nätet.

 
Adventskalenderns historia
 
Adventskalendrar har en lång historia som började i Tyskland på 1800-talet. Det hela startade på 1880-talet då en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin son Gerhard, 4 år. Hon använde sig av en bit färgglad kartong som hon lade tjugofyra kakor på. Gerhard fick då äta en kaka varje dag fram till jul. Många år senare gav Gerhard själv ut en tryckt julkalender. Han var själv delägare i ett tryckeri, vilket självklart underlättade kalenderlanseringen. 
 
Traditionen med att räkna ned dagarna till julafton genom att öppna luckor eller fack i en kalender utvecklades gradvis. Ursprungligen användes enkla adventskalendrar med bilder eller ljus. Det var först senare på 1900-talet som den moderna varianten med små luckor som gömde godis eller små presenter blev populär.
 
 
Varför är vi så förtjusta i adventskalendrar?
 
Adventskalenderns syfte är att skapa spänning och förväntan inför julen, och den används än idag för att göra väntan mer uthärdlig.
 

Kalenderkonstnärer:

Några exempel på kända konstnärer som har designat populära adventskalendrar:
 
Andy Warhol: Den berömda popkonstnären Andy Warhol skapade en ikonisk adventskalender 1962 med bilder av jultomten.
 
Janosch: Den tyske barnboksförfattaren och illustratören Janosch har designat flera populära adventskalendrar med sina karakteristiska teckningar.
 
Quentin Blake: Den brittiske illustratören Quentin Blake, känd för sina samarbeten med författaren Roald Dahl, har även skapat adventskalendrar med sina lekfulla illustrationer.
 
Dessa konstnärer har bidragit till att göra adventskalendrar till konstverk och sammlarobjekt med unika och konstnärliga designer.


Dagens adventskalendrar:
 
Idag hittar du adventskalendrar av alla möjliga slag ute i handeln. Kalendrar med välsmakande, användbara och roliga ting bakom luckorna är mycket populära.
 
Om du vill ge någon en rolig present innan jul är en spännande adventskalender ett bra val. Välj bland chokladkalendrar, lakritskalendrar, sminkkalendrar, dryckeskalendrar, legokalendrar, byggsatskalendrar, bilkalendrar, djurkalendrar, Harry Potter-kalendrar, personliga adventskalendrar.... Uppfinningsrikedomen är stor hos kalendertillverkarna - bara fantasin sätter gränser!
 
Kalenderförsäljningen startar tidigt på hösten och varar sedan under hela perioden september-oktober-november. Många butiker rear ut årets julkalendrar i början av december, så där har du en möjlighet att göra riktiga fynd. Om du tycker det känns ok att lucköppningen startar några dagar in i december förstås:)
 
Eftersom julkalendrarna har en tendens att fort sälja slut är det en god idé att säkra sin favoritkalender så snart som möjligt.
 
Tycker du om att överraska dina nära och kära med överraskande presenter? Ja, då kan du skicka en rolig adventskalender direkt till mottagaren tillsammans med din hälsning. En sådan överraskning kommer garanterat bli en riktig hit!
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Stövletter handlar man bäst online
Däckblogg
Mors Dag
Vinterjackor för damer
Fars dag - lite tips på lämpliga presenter