Du är inte inloggad.

Artikel

Dags för ett vindrutebyte?

Den vanligaste orsaken till ett vindrutebyte är ofta om ett stenskott har förstört din vindruta, något som kan hända vilken bilist som helst oavsett hur bra man är på att köra. Ett stenskott orsakas nämligen av småsten eller grus som ligger på vägarna och kan fastna i ett fordons hjul och sedan kastas iväg i hög hastighet rakt på vindrutan på bilen som kör bakom. Det är med andra ord inte mycket man kan göra för att förebygga stenskott, annat än att lämna tillräckligt mycket avstånd mellan sig själv och bilen framför en.

Stenskott som leder till vindrutebyte

Har man tur är skadan av stenen som sprättat upp på vindrutan inte så stor och ser man bara till att laga den så fort som möjligt blir det kanske inte alls nödvändigt att byta ut vindrutan, men om sprickan har hunnit växa sig större så innebär den en stor risk eftersom glaset blir svagare och till slut kan krossas helt och hållet. Ett stenskott som är större än en femkrona eller sitter på en sådan plats i vindrutan att den stör sikten för bilisten måste alltid åtgördas med ett vindrutebyte.

Andra orsaker

Stenskott är inte den enda orsaken till ett vindrutebyte. Har man varit med om en olycka där vindrutan har krossats eller blivit skadad eller om bilen har utsatts för skadegörelse kan det även bli aktuellt med ett vindrutebyte. En gammal och sliten vindruta kan även behöva bytas ut eftersom den kan påverka sikten negativt och glaset försvagas efter att ha utsatts för vädrets nycker, vindruteskrapor och dåliga vindrutetorkare i åratal.

Byta vindruta

Försök aldrig att byta ut din vindruta själv, utan vänd dig alltid till en bilglasmästare som är auktoriserad av Glasbranschföreningen och har den rätta kompetensen att byta ut vindrutan enligt alla föreskrifter så att du kan njuta av den länge.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ett nyckelskåp är en smart sak
Köpa bil av bilhandlare eller privatperson?
Så fungerar RUT-avdraget
Kay Bojesen - En designikon
Reparation och konstruktion av tak i Sveriges huvudstad