Du är inte inloggad.

Artikel

Facket hjälper dig i arbetet

Att gå med i rätt fackförbundet beroende på vilken bransch man arbetar inom ger dig som anställd en trygghet på arbetsplatsen. Jobbar du till exempel som Polis är ett statligt fack rätt för dig. Låt säga att du hamnar i en situation där en konflikt på arbetsplatsen uppstår, då kan du kontakta ditt fackförbund som hjälper dig med både råd och stöd. De representerar dig som medlem och kliver in om något fel skulle ske.

Det behöver inte vara att du och din arbetsgivare inte kommer överens, det kan handla om att du känner dig diskriminerad och kränkt i någon situation så att du inte känner dig trygg på arbetet. Facket kan dessutom se över samt bevaka dina rättigheter som anställd. Det kan vara gällande uppsägningar eller förhandlingar i form av lön eller kollektivavtal.

I många fackförbund erbjuds inkomstförsäkring som ger dig en ekonomisk trygghet om du skulle bli av med jobbet och stå arbetslös en dag. Då får du ersättning från exempelvis sts a kassa för att du inte ska stå helt tomhänt. Men om arbetslösheten skulle vara framme hjälper facket även dig att söka nytt arbete och du kan få hjälp att fila på ditt CV. Många fackförbund erbjuder även olika typer av utbildningar inom din bransch för att du ska kunna utvecklas inom ditt yrke.

Du kan få ännu mer ut av din medlemsavgift än detta, det kan till exempel handla om hemförsäkring och sjukförsäkring som helt eller delvis ingår i din avgift. Kontakta det fackförbund du är intresserad av för mer info.

Gör dig själv en tjänst och anslut dig till ett passande fackförbund – för ett bättre arbetsliv.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vilket mobilabonnemang ska du välja?
Tonade bilglas i Göteborg
Dina rättigheter i vardagen
Hydroscand
Hur gör man en marknadsundersökning, del 3