Du är inte inloggad.

Artikel

Guide till Prag

Prag som är Tjeckiens huvudstad är en av Europas populäraste turistorter. Staden är ansedd som en vacker stad inte minst för dess förtjusande arkitektur med gamla byggnader, monument och krokiga gränder.

Prag är en relativt liten storstad med sina 1.2 miljoner invånare och även till ytan är staden ganska liten och det som är extra skönt för turister är att de centrala delarna av staden är avstängda för biltrafik. Klimatet i Prag är inte helt olikt klimatet på våra breddgrader, på sommaren hamnar medeltemperaturen ofta runt 25 grader och på vinter runt nollstrecket. Således går det att besöka staden året runt även om våren och sommaren är den tid då staden är som vackrast.

Tillsammans med bland annat Budapest och Krakow anses Prag vara bland de mest charmerande storstäderna i centraleuropa. Staden ståtar med massor av gamla, vackra byggnader och den har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitekturiska stilar, från jugendstil till barock och kubism, gotisk, neoklassisk och modern arkitektur.

Bland de mest kända och besökta sevärdheterna i Prag finns bland annat den statyprydda bron Karlsbron som sträcker sig över floden Vltava. Vidare finns Pragborgen som ligger på en hög höjd med vacker utsikt över staden och som sträcker sig ända tillbaks till 800-talet. Innanför borgens murar finns massor av sevärdheter utöver kungapalatset i form av olika byggnader, kyrkor och kloster. Ett klassiskt besöksmål för turister i Prag är gamla stadens torg som anses vara en av världens vackraste öppna platser. Här trängs gamla vackra byggnader och den omtalade astronomiska klockan som har en föreställning varje heltimme. Vaclavplatsen är ett vackert område som upplevt flera nutida historiska händelser, inte minst demonstrationen mot polisbrutalitet som genomfördes under 1989 och som så småningom ledde till sammetsrevolutionen och kommunismens fall.

Precis som i de flesta storstäder finns det goda möjligheter till shopping i Prag. Varuhusen har stort utbud av varor och kring Vaclavplatsen finns det gott om butiker för den shoppingsugne. Stadens museum ger en fascinerande inblick i tjeckernas historia. Nationalmuseet är det största i hela landet och visar upp en hel del i form av konst, vetenskap och historia.

Nattlivet i staden är bra och tillräckligt varierat för att passa allas smak och här finns flera nattklubbar, rockklubbar och jazzställen. Antalet pubar verkar vara oändligt och landet är också känt för sin goda ölkultur som sträcker sig långt tillbaks i tiden. De klassiska ölhallarna är en trevlig upplevelse av tjeckisk kultur för den som vill roa sig kvällstid. Staden har även ett zoo vilket kan vara intressant inte minst för barnfamiljer.

Flygtiden från Stockholm med direktflyg till Prag är cirka två timmar och flygplatsen ligger cirka 15 kilometer från stadens centrum. Eftersom staden är full av turister året om finns det gott om olika hotell i Prag för dess besökare. Många researrangörer ordnar weekendresor i form av paket som innehåller både flygbiljett och hotell. Via internet går det att hitta ett flertal olika alternativ för den som planerar ett besök i staden.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

VÄLKOMMEN TILL Mackmyra Bruk Camping: En Idyllisk Plats för Naturelskare och Golfentusiaster
Solsäkra Hvar i Kroatien
Hotell Fyrislund i Uppsala
Svenska Kronan
Alpresor – Stor variation och prisvärdhet