Du är inte inloggad.

Artikel

Kay Bojesen - En designikon

Följande artikel är en annons för designikoner.se. Designikoner.se ger dig köptips och guidar dig till rätt onlinebutik där designklassiker säljs. Målsidan innehåller reklamlänkar.

 

Kay Bojesen var en av vår tids mest välkända formgivare. Hans skapelser har blivit ikoner och är omtyckta världen över. Under sitt liv designade Bojesen ett stort antal dekorationsföremål och träleksaker som kom att spela en viktig roll i mångas liv.

 

Den 15 augusti 1886 föddes Kay Bojesen i Köpenhamn. Här utbildade han sig först till specerihandlare men började så småningom arbeta för silversmeden Georg Jensen, ytterligare ett välkänt namn inom dansk design. Bojesens tidiga verk gjordes i Art Nouveau-stilen, ett designspråk med organiska former och unika mönster.

 

Många anser att 1922 var året då formgivarens karriär började på riktigt. Det var då han började designa de träleksaker och figurer som han sedan skulle bli världskänd för. Ända fram till 1950-talet arbetade Kay Bojesen i sin verkstad och skapade genom åren ett stort antal älskade figurer. Apan med studentmössa, songbird-serien, djur-figurer och träbilar är bara några av dessa. Träfigurer må vara vad Bojesen är mest känd för, men under sin långa karriär hann han även skapa en hel del annat. Inredning för barn, smycken och bestick är några exempel. Ett set bestick han designat vann 1951 det eftertraktade Grand Prix-priset, vilket Bojesen sedan uppkallade sin bestickserie efter.

 

En träfigur av Kay Bojesen utgör den perfekta presenten till nära och kära eller en utmärkt prydnad till hemmet. Att beställa Kay Bojesen design online är mycket enkelt. Varför inte göra det idag?

 

Källa: Wikipedia


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hitta rätt grill för dig
Fem spännande saker till köket
10 Anledningar att byta till LED-Lampor
Utbudet av vägghyllor är stort och brett
Smart att veckohandla