Du är inte inloggad.

Artikel

Kristallkronan: en möbel för alla

Kristallkronan har genomgått många faser under dess långa historia, både vad gäller utstyrsel och användning. Möbeln har sitt ursprung i ljuskronan, vars första kända förekomst var under medeltiden. Då rörde det sig om en vid krans i trä eller metall med levande ljus placerade runtom, och som i första hand tjänade som en mer effektiv ljuskälla. Först under 1600- och 1700-talen applicerades glas och sedermera prismor på möbeln i vidare utsträckning, mycket tack vare utvecklingen inom glasindustrin. Därmed började kristallkronan såsom vi idag känner igen den att växa fram.

Genom hela denna historia har det alltid varit en inredning exklusiv för rikare rum såsom kyrkor, kungliga slott och adelshem. Även idag förknippas den nog framförallt med just finare miljöer. Men i och med den moderna utvecklingen har möbeln fått en oerhörd bredd i såväl tillgänglighet som stil. Inte nog med att du idag kan hitta en kristallkrona eller ett kristalljus inom prisklasser från hundra till hundratusen kronor, du kan också hitta en variant som passar till i princip vilken miljö som helst.

Med det sagt är kristallkronan inte längre bara en kristallkrona som hänger i stora balsalar och andra liknande miljöer. Utöver den päronformade och flådiga klassikern finns också pendlar, plafonder, spotlights, vägglampor och bordslampor i alla möjliga modeller. Det finns de med hundratals små prismor i detaljrika kompositioner, lika mycket som det finns de med några enstaka större kristaller arrangerade med minimalistisk elegans. Oavsett om du vill lysa upp inredningen i hemmet, på kontoret eller i en offentlig miljö, finns kristallkronor för alla rum och stilar.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Så hittar du ägaren till en bil
E-handel - 2014 års boom?
Praktisk sängmobil
Den lättskötta garderobsblomman
Fler renovationer av kök i Stockholm