Du är inte inloggad.

Artikel

Torv och torvighet i single malt whisky

 

Jag började min whiskyresa under studietiden genom att "låna" en flaska Lagavulin som min far hade stående på en bortglömd hylla. Jag hade ingen som helst aning om whisky. Genom denna handling introducerades jag till single malt och torvad whisky på samma gång. Jag älskar torvig smak sedan dess. Bara några år senare introducerade en kock och vän till mig till Laphroaig, som snabbt blev min näst mest favoritwhisky efter Lagavulin, då Coal Ila och Bowmore. Innan jag ens hade hört talas om några whiskyregioner drack jag bara Islay malt.

Enligt Dr P. Brossard (2007) är användningen av torv, fenol, och PPM, till stor del missförstått i whiskysamhället. Torv är ett fossilt bränsle som framställts av delvis förfallen vegetation och användes mest under medeltiden. Whiskydestillerier använde torv tom 1960 för att whiskyn skulle få en torvig/ rökig smak. Sedan utvecklades ny värmeteknik och bränslen för bränning och torkning av det maltade kornet (kol, ånga och indirekta uppvärmningsmetoder) och det blev möjligt att producera whisky utan att använda torv.

PPM och fenoler i whisky

Så vad betyder PPM fenol? PPM står för Parts Per Million, där när det gäller att mäta torvighet är ”delen" som mätts en "fenol". Fenoler eller fenolföreningar är en kemisk typ som är ansvarig för den rökiga /gummiliknande/torviga smaken och lukten. Så vad mäter destilleriet när de talar om PPM torvnivåer? De mäter dessa fenolföreningar och uttrycker dem i sprit i delar per miljon (så 1 del fenol på 1.000.000 delar sprit). Bruichladdich har fått stor uppmärksamhet i media och nästan en kultstatus när de släppte Octomore som världens mest torviga whisky med en PPM på 159. Så när mäter de denna PPM av 159? Här uppstår en del förvirring eftersom PPM fenoler inte mäts i den slutliga spriten/produkten som de flesta människor skulle anta, den mäts före destilleringen av mältat korn. Ja, det stämmer, nivåerna av torv som påstås är inte delar per miljon i din whiskyflaska.

Torvhögar

Skälet till detta är sannolikt praktiskt. Jag antar PPM fenoler är lättare mätt i mältat korn, eftersom det är mer konstant och att mäta detta skulle redan vara en del av produktionsprocessen för att avgöra hur torvig det mältade kornet faktiskt är innan det används i destillationsprocessen. Jag antar att för att skapa en konstant och stabil smakprofil i sin whisky skulle de flesta destillerierna behöva ha samma nivåer av torv i sin mältningsprocess.

Intensiteten av torvig smak i malt kan styras med mängden förbränt torv, hur länge mältat korn utsätts för torvrök och kornets fuktighet. Dessa faktorer har avgörande inverkan på nivåerna av fenoler som mäts i kornen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Test av olika typer av matkassar
Kaffeautomater i Eskilstuna
ESE pods och annat roligt
Champagne eller mousserande vin?
De 3 bästa hälsofördelarna med organisk öl