Du är inte inloggad.

Artikel

Ceviche - recept och skillnader

Ceviche, skilnader och recept

Detta recept för peruansk fiskcebiche är preparared med färsk fisk , lime , lök , kryddig peppar och färsk koriander . Cebiche , även känd som ceviche eller seviche , består vanligen av fisk och skaldjur som är marinerad med limesaft, surheten i limejuice faktiskt ” kockar ” skaldjuren . Inte alla typer av cebiches görs med skaldjur och inte alla skaldjur cebiches är gjorda med råa skaldjur . Men den mest klassiska och traditionella cebiche är vanligtvis med fisk och tillaga den i limejuice är ett måste . Det är därför det är mycket viktigt att använda mycket färsk och högkvalitativ fisk att förbereda cebiche , för detta recept jag använt hälleflundra , men andra bra alternativ inkluderar makrill ( kallas dorado i Sydamerika ) och Corvina ( en typ av fisk som finns i Sydamerika som är ganska lik hälleflundra ) .

Den typen av limefrukter som används för att göra cebiche är också mycket viktigt , i Ecuador och Peru finns det en lime sort som kallas limon Sutil , det är något mindre än de mexikanska limefrukter som finns i USA och något större än en key lime . Denna typ av lime har högre surhetsgrad än de mexikanska limefrukterna och kan ” laga ” fisken i en snabbare takt , dess smak är också mer likt en key lime . När jag gör räkceviche , där jag använde helt kokta räkor , tenderar jag att använda en blandning av mexikanska limefrukter och key limefrukter , men för fisk cebiche - särskilt för den peruanska versionen –föredrar jag att använda endast key limefrukter . Ja , det är en smärta att pressa ~ 35 viktiga limefrukter och de har frön , men smaken de ger fisken är helt klart värt det . Peruansk fisk ceviche innehåller oftast någon typ av Aji eller peppar , en av de mest populära heter Aji Amarillo , som kan hittas frysta och / eller på burk i sydamerikanska livsmedelsbutiker. En annan populär typ av aji kallas aji limo , som är mycket likt en habanero . Jag älskar krydda och värme så jag använde habaneros för detta recept , men du kan också använda Aji Amarillo eller en mer mild typ av peppar om du föredrar . Dessutom är mängden värme är inte samma sak som om du använder peppar i en salsa , du ta bort frön och vener , och använd peppar att ingjuta smak i limejuice och fisk . Jag brukar ta bort dem efter att fisken är klar marinering , och skiva eller tärna dem mycket fint , så alla som vill ha extra hetta kan lägga dem till sin tallrik .

Peruansk fisk cebiche eller ceviche är annorlunda mot den ecuadorianska ceviche, några av de viktigaste skillnaderna är att de som görs i Peru tenderar att marinera mindre tid i limejuice , och användningen av spicy hot peppers är vanligare i peruanska cebiche . Även den limesaft som fisken är “tillagad ” i avlägsnas så cebiche serveras mer som en sallad på en plan tallrik , medan i Ecuador som brukar servera den med limesaft i en skål ( som en soppa) . I Peru , serverar de den cebiche juice separat som en shot och det heter leche de tigre eller tigermjölk . Peruansk ceviche serveras typiskt på ett salladsblad , med kokt choclo eller majs , cancha majs eller andinska stil med nötter, majs och sötpotatis . Man kan också servera den med chifles de camote eller sweet potatischips som har samma söta smak men med en trevlig krispigt konsistens .

Ingredienser

 • 1 ½ pounds mycket fräsch och goda kvalitets filéer fisk ( corvina , hälleflundra , guldmakrill )
 • 1 rödlök , tunt skivad
 • 1 dl färskpressad limejuice , från ca 35 till 40 viktiga limefrukter , eller 15-20 peruanska limefrukter
 • 1-2 habanero peppar , halveras , utan frön
 • 2-3 kvistar färsk koriander
 • Salt efter smak
 • Olivolja efter smak
 • Finhackad koriander smaka

 

Att servera :

 • salladsblad
 • Cancha , tostado eller chulpe nötter majs
 • Färsk kokt majs
 • Sötpotatis : tunt stekt eller bakad chips eller kokt tjocka skivor
 • Chifles eller Stekta gröna chips groblad
 • Skivor av varm paprika - tillval

Instruktioner

 • Skär fisken i små kuber , lägg i en glasskål och täck med kallt vatten och 1 msk salt , täck och sätt i kylskåp medan du förbereder lök och saft av lime .
 • Gnid de tunna lökskivorna med 1/2 msk salt och skölj i kallt vatten .
 • Skölj fisken för att avlägsna saltet
 • Placera kuberna av fisk , lök och varm paprika i en glasskål och häll limejuice över ingredienserna . Strö över lite salt . För att minimera surheten i limefrukter du kan lägga några isbitar i mixen .
 • Omslag och kylskåp i cirka 10-15 minuter .
 • Avlägsna koriander kvistar och hot peppers från mixen . Smaka på fisk ceviche och tillsätt ytterligare salt om det behövs .
 • Använd en hålslev för att ta bort fisk och lök från limejuice blanda och lägg i en serveringsskål , strö över olivolja och finhackad koriander .
 • Servera genast med ditt val av garnering .

Testa gärna en färsk tillagad ceviche hos Tumi också. kanske med en Pisco Sour.

http://www.rtumi.se

 

image

 

 

anteckningar

Blötlägga fisken i kallt saltvatten hjälper att hålla en fast struktur . Att skölja löken med salt och kallt vatten bidrar till att avlägsna bitterheten . Lägga isbitar till cebiche mixen hjälper till att neutralisera surheten i Limes - detta gäller särskilt för den sydamerikanska limon Sutil variation , men mindre behövs för de mexikanska limefrukter som finns i USA.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Catering i malmö - Wraps och sallader
Shoppa unik champagne
Ölen i olika länder
Destillering av spannmål
Peruansk matupplevelse med ceviche