Du är inte inloggad.

Artikel

Träningsprogram - Att tänka på när du skapar ett träningsprogram

Vad behöver jag tänka på när jag sätter upp ett träningsprogram?

När du sätter ihop ditt träningsprogram så finns det en del av tänka på. Om du vill underlätta detta arbete så finns det även kunniga människor som gör detta åt dig exempelvis en PT på ditt gym alternativ en PT Online.

Vilket mål har du med träningen?

När du sätter ihop ditt mål som du har med din träning så är det viktigt att du försöker sätta upp ett mål som är mätbart, tidsbestämt och realistiskt. Detta innebär att endast säga jag vill komma i form är inte ett optimalt mål. Försök att definera ditt mål detaljerat, sätt upp ett exakt datum när de ska vara uppnått och se till att du tror på ditt mål. Det behöver vara realistiskt för just dig. Det behöver dock inte innebära att målet ska vara litet, du behöver bara kunna tro på det.

Hur ofta är du villig att träna?

Det är vanligt att motivationen slår i taket och att man går ut för hårt och sedan blir besviken på dig själv. Sätt upp en god träningsplanering som du hellre stegvis ökar än stegvis sänker. Det är bättre att börja med att träna 3 gånger per vecka första månaden för att sedan öka till 5 dagar per vecka än vise verse.

Hur ofta och när KAN du träna?

Försök att sätta ihop en planering som går fint ihop med din vardag så inte träningen blir en börda för dig. Har du ett familjeliv, ett jobb som är krävande eller annat så är det bra om detta inkluderas i din träningsplanering. Att gå upp tidigare på morgonen för att träna är något som kommer göra att du hanterar stress under din dag och att du har bockat av träningen redan från start.

Vad vill du träna?

Vad du tycker är roligt att träna och vad som du nödvändigtvis vill träna behöver inte vara samma sak. Ofta drar sig folk från att träna det som är lite extra jobbigt som ofta också är det som behöver tränas på eftersom det just är extra jobbigt. Exempelvis benträning.

Vill du ha hjälp med allt detta?

Ibland kan det vara skönt att lämna över planeringar av denna typ till någon annan och sedan följa planeringen för att uppnå de mål som du har satt upp. Att skaffa en personlig tränare kan isåfall vara ett alternativ för dig.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

10 tips när du skall köpa sparkcykel
Sportevent
Historian om Milan
Nike Mercurial - historien om fotbollens superskor
Sportdryck för hela dagen