Du är inte inloggad.

Artikel

Köra säkert under vintertider

 

Metrologerna varnas för snö och slask, och detta är ju ingen nyhet. Varje år kommer snön med samma goda intention, att försvåra vår körning och överösa oss med kylan. Vinterkörning kan bli mycket problematisk och kaotisk, så det är bäst att förbereda sig med alla lärodomar och tips.

Undvik riksfyllda vägar 

Försök att inte hamna i riskfyllda situationer och ta hellre det säkra före det osäkra. Detta kan du göra genom att exempelvis välja de vägar du faktiskt känner till under vintertid. Hala vägar och riksfyllda situationer kan uppstå var som helst, så tipset är ingen garanti. Om det har snöat väldigt mycket eller så vet du vet att en snöstorm är på väg, lämna bilen hellre hemma. 

Hala vägar – låg eller hög växel?

Kör på så hög växel som möjligt, då friktionen mellan vägbana och däck är låg på en hal väg och det kommer slira om du gasar för mycket. Genom att hålla hög växel, är det lättare att behålla väggreppet och undvika att bilen slirar.

Kör säkert med säkert bilglas

Köra runt med sliten och skadad bilruta är aldrig bra, men under vintertid när det oftast handlar mycket om mörkerkörning, är det ännu farligare.  Repigt och sprucket bilglas släpper in de mötandes bilars ljus på ett sådant sätt att föraren bländas. Undvik därför att råka ut för sådana situationer. Mer info om bilglas, hittar du exempelvis på Carglass hemsida eller exempelvis på www.gbf.se

Vad gör man om man får sladd ute på vägarna?

Trafikverket tipsar om fler tips gällande vinterkörning, och om du skulle få sladd ute på vägarna, gäller det behålla lugnet och försöka styra i sladdens riktning. Skulle exempelvis bilens bakdel gå ut åt höger, ska du parera genom att vrida ratten åt höger. Alltid anpassa hastigheten, avstånd och körning efter trafiksituationen.

Lär dig var det finns risk för halka

Det är bra att känna till var det finns risk för halka, då den oftast inte syns. På vägar vid exempelvis öppet vatten finns det stor risk för halka. Likaså när du kör längs öppna åkerlandskap. Vinden drar in över åkern, tar med sig snö på vägbanan och blankpolerar den.  Broar är också riksfyllda, då dessa finns på öppet vatten och kyls både underifrån och ovanifrån. Detta ökar då risken för halka.

Vinterutrustning

Se till att vinterutrusta din bil och alltid ha extra kläder, filtar, vatten och mat i bilen. Maten kan exempelvis vara i form av konservburkar och energibars. Glöm inte heller att du måste ha vinterdäck under perioden 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Viktig utrustning att ha i bilen:

·         Snöborste och isskrapa

·         Snöskyffel

·         Startkablar

·         Bogserlina

·         Reflexväst

·         Extra varningstriangel

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välj rätt elcykelbatteri
Sportbar vasastan
Isdubbar
Batterier kan man inte ha för många av
Maskeradens historia och nutid