Du är inte inloggad.

Artikel

Kristallkronan - en spännande historia

Följande artikel gör reklam för sajten takpendlar.se. Sidan fungerar som en portal med samlad information om belysningsbutiker på nätet, med största fokus på takpendlar.

 

Kristallkronor är vackra dekorationer som i hundratals år prytt våra hem. Takpendlarna finns att hitta i alla möjliga färger och former, så det finns garanterat en som skulle passa just dig. Varför inte beställa en kristallkrona online?

 

Dagens tillverkare använder ofta vackert kristallglas för att dekorera sina kronor. Dessa designer har i Sverige varit populära sedan 1700-talet. Innan dess användes ofta enklare glasformer, och ännu tidigare än så byggdes ljuskronor av brons, järn eller mässing. 

 

Det kristallglas som idag används har en lång och spännande historia. Ingen exakt tidpunkt då glasformen uppfanns är känd. Arkeologer har i Mesopotamien funnit tecken på att man redan vid år 1400 F Kr hade möjlighet att producera en form av kristallglas. I Europa har kristall producerats sedan medeltiden och använts i bl a mosaik och glasmålningar. 

 

Produktion av kristall skiljer sig åt från hur vanligt glas tillverkas. Den egenskap som krävs för att glaset ska få kallas kristall är ett blyinnehåll. I tillverkningsprocessen tillsätts blyoxid i glasmassan för att ge slutprodukten sin välkända glans och klarhet. I Europa krävs en blyoxidhalt på åtminstone 24 % för att uppnå “kristallnivå”. Då blyhalten påverkar glasets ljudegenskaper kan experter ofta uppskatta den genom att lyssna på glasets klang. På så vis kan “finare” kristall, med en hög blyhalt, skiljas från den sämre eller till och med falska kristallen. 

 

Nu för tiden behöver du inte vara en kung eller drottning för att äga en kristallkrona. Det har aldrig varit enklare att beställa en kristallkrona på nätet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hyresrätter hos Heimstaden
Populära matkassar att ge bort i Julklapp
Varför är robotgräsklippare så dyra?
Badrumsrenovering Åkersberga
Badrumsrenovering Segeltorp