Du är inte inloggad.

Artikel

Naturen i närbild

Att vara ute och fotografera i naturen är fantastiskt roligt. Att dessutom fota helt nära är nästan ännu mer fantastiskt. En närbild av en blomma där man ser ståndare och pistiller, ådringar och olika färgskiftningar kan ge en nästan sagolik upplevelse.

 

Makrofotografering

För att kunna fotografera riktigt nära krävs ett så kallat makroobjektiv, men det går bra att ta närbilder även utan. Många moderna kameror kan ta bra bilder nära och många vanliga objektiv har även zoom med ett makroläge som gör det möjligt att komma helt nära objektet.

 

En annan värld

Att fotografera nära ute i naturen kan ta oss till ”en annan värld”. Att till exempel gå helt nära en trädstam och ta en bild, kan se ut som ett bergslandskap om trädet är gammalt och barken knotig. Mossa helt nära kan se ut som en djungel med exotiska träd och växter. Perfekt för fotoböcker.

 

Öka intresset

För att ytterligare öka intresset i bilden kan man, om man till exempel fotograferar en ros, ta bilden när det är daggdroppar på kronbladen. Finns ingen riktig dagg kan man ”fuska dit” lite med hjälp av en vanlig sprayflaska med vatten i. Om det är frost ute är blir det ofta väldigt vackra bilder om man går ut tidigt i morgonljuset och fotograferar frosten på kanske ett vintergrönt blad.

 

Belysning

Som vid all annan fotografering är ljuset viktigt. Skuggor kan öka känslan av höga berg och djupa dalar vid fotograferingen av trädstammen. Ljuset bör då komma från sidan och inte uppifrån. Att belysa bara rosen och låta undervegetationen, bladverket, ligga i mörker kan bli väldigt effektfullt.      


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Saknar du gröna fingrar?
Blomsterspråket - att förmedla rätt buskap
Aloe Vera hjälper hundar och katter med artros
Ormar
Bra Kattpensionat i Stockholm