Du är inte inloggad.

Artikel

Nu kan du mäta BMI och kroppssammansättning (fettprocent, vätska, muskelmassa och benmassa) hemma

Idag har utbudet av personvågar (eller badrumsvågar som det också kallas) blivit mycket större. Dessutom kan de idag mycket man bara kunde mäta med speciell utrustning på sjukhus eller hos dietister tidigare. Man kan idag på många personvågar mäta BMI (body mass index) och kroppssammansättning, dvs hur stor andel fettmassa, muskelmassa och benmassa man har i kroppen.

Detta gör det enklare att följa framsteg oavsett syfte med att väga sig. Detta kan nämligen vara värdefull information både för den som vill gå upp i vikt, ner i vikt eller bygga muskler. Man säger ju att muskler väger mer än fett och därför kan vikten vara missvisande i vissa avseenden om man ”endast” mäter vikt.

Alla människor är dessutom olika byggda och en rejäl benstomme eller mycket vätska i kroppen väger mer men betyder inte nödvändigtvis att man är mer eller mindre hälsosam än någon annan som väger mer eller mindre än en själv.

Men hur kan en våg mäta allt detta? Jo det är så att fett, muskelmassa och benmassa ger olika motstånd om man försöker leda ström igenom dem. Och detta kan man utnyttja! När man står på vågen (barfota) skickas en svag men ofarlig ström (man känner den inte) genom kroppen och på så sätt kan vågen mäta hur mycket motstånd strömmen möter på vägen.

Därefter räknas till exempel fettprocenten ut i komplicerade formler för att få ett resultat som vi kan avläsa. Man ska dock tänka på att många faktorer spelar in, speciellt om man precis har druckit och om man är uttorkad. Därför kan det vara bra att alltid mäta och väga sig på morgonen innan man ätit eller druckit något och efter att man varit på toaletten. Då får man resultat med minst felmarginal.

De flesta personvågarna idag har dessutom Wifi och/eller Bluetooth inbyggt så att man snabbt kan få resultaten i sin mobil eller till sin dator. Det ger dig en trygg överblick och du kan följa dina framsteg oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt eller bygga muskelmassa. Och så slipper man komma ihåg alla siffror eller skriva ner dem någonstans.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ekologiskt gör dig vackrare
Jiaogulan – örten som förlänger livslängden
Positiva effekter utav CBD olja
Banta snabbt & gå ner i vikt
Hur man gör saftigt lågkolhydratsbröd