Du är inte inloggad.

Artikel

Svårt hitta tid för utbildning? Ta en intensivkurs för skepparexamen!

Du älskar att vara på sjön, men det har kommit annat i vägen när du vill öka på kunskaperna? Du är inte ensam. Det är mycket annat som är viktigt också. Men om barnen flyttat hemifrån eller du funderar på att byta till en större båt kanske det är läge nu? Kika på kursutbudet och se i vilken takt du vill göra saker. Du kan kombinera ihop utbildningar eller ta en sak i taget.

 

Innan du bokar in dig på en intensivkurs för skepparexamen ska du ha förarintyget klart. Där går man igenom Sjölagen och sjöfartsregler och sjöräddning, säkerhet och miljö. Kursen är på totalt 16 timmar och berör också praktiskt underhåll och introduktion av termer och uttryck som är grundläggande. Många väljer att läsa för kustskepparintyget direkt, vilket ofta är en fördel eftersom du då har ”ångan uppe”. Vill du ha en mer koncentrerad utbildning så tar du den mer intensiva varianten vid ett annat tillfälle. Efter examinationen kan du framföra fartyg över 12 meters längd och 4 meters bredd. Du kommer att vara försedd med kunskaper för att få framföra fritidsfartyg i mörker och dagsljus i såväl skyddade som oskyddade farvatten.

 
Inspirerande lärmiljö
Det är lätt att vara stolt över att kunna erbjuda skärgården som klassrum. För den som tar ennavigationskurs i Stockholm finns många fördelar. Det blir smidigare både med teorin och praktiken i den här miljön. Förutom de fakta du tillgodogör dig, lär du känna naturen, kobbarna och skären i de vackra omgivningarna. Dessutom är lärarna erfarna och har olika nyttiga erfarenheter i bagaget. Det är en kombination som visat sig vara uppskattad och som lockar många att komma tillbaka för mer.
 
Navigationens plats
Som du vet är det svårt att fatta smarta beslut när man är vilse. Är du in en snabbgående båt är tiden väldigt begränsad. I utbildningen inför Skepparexamen i Stockholm är navigationen central, du kommer att lära dig ta in information från GPS och sjökort och bli säkrare på vilka slutsatser du ska dra från olika källor. Det är skepparen som ska ligga steget före och tolka det man ser med egna ögon!
 

Rabbla i sömnen

Slutligen några återkommande råd för alla som gillar båtliv: kolla väderleksprognosen, bär flytväst, håll säker fart och visa hänsyn, avstå från alkohol och håll uppsikt över andra båtar. Se till att du har tillgång till första förband, tändstickor, dricksvatten och torrt ombyte ombord. Och tänk igenom vilka utbildningar du eller andra i familjen bör gå. Ta gärna en kurs tillsammans, så kan ni öva hemma!

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sätt att spå sig
Billiga mobiltillbehör till smartphones
Att ta hand om din bil
När skilsmässan är ett faktum
ISO 27001 kan hjälpa dig att följa GDPR och andra IT-säkerhetskrav som ställs av EU